ZETApress

hírportál

Cserkészek a Skanzenben

Határon túli gyermekek táboroznak a cserkészekkel a Cser-Készen a Kárpát-medencében táborokban. A Magyar Cserkészszövetség az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Határtalanul! pályázatának jóvoltából 800 határon túli gyermeket táboroztat augusztus 10-én hétfőtől szeptember 12-én szombati hazánkban.

A Cser-Készen a Kárpát-medencében elnevezésű programban a 10-16 éves fiatalok a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban ismerkednek meg a magyar hagyományokkal és értékekkel, ellátogatnak az Országgyűlési Múzeumba, a Szent István Bazilikába, majd a Budakeszi Kalandparkban teszik próbára ügyességüket és a Palatínus Strandon hűsölnek a kánikula ideje alatt ? tudtuk meg a délelőtti szentendrei sajtótájékoztatón.

A Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) által és a határon túli testvérszövetségek együttműködésével szervezett Határtalanul! programban megvalósuló táborok célja, hogy értékalkotó, szabadidős, hagyományőrző és kulturális programokat biztosítsanak a fiataloknak. A határon túli magyarlakta települések diákjainak és kísérőinek magyarországi látogatása elősegíti továbbá a határon átnyúló kapcsolatépítést is, illetve anyaországi élményeket adva erősíti a résztvevők kötődését és nemzeti identitását. A cserkész tematikájú programok a határon túli magyar cserkészcsapatokhoz és kisközösségekhez való csatlakozásra kívánják ösztönözni a résztvevőket.

A táborok öt héten keresztül 150 fős turnusokban zajlanak a nagykovácsi Sztrilich Pál Cserkészparkban, és nyújtanak felejthetetlen élményt a lelkes határon túli magyar gyerekeknek. Az események a program partnereinek jóvoltából díjmentesen vagy jelentős kedvezménnyel látogathatók a Határtalanul táborlakók számára. A tábor első állomásaként a fiatalok sétát tesznek az Országház épületében, ahol megtekinthetik a Szent Koronát és a nemrégiben megnyílt Országgyűlési Múzeumot. Ellátogatnak a Szent István Bazilikába, ahol megnézhetik a Szent Jobb Kápolnát és a Kincstárat, illetve a körkilátóból gyönyörködhetnek a város panorámájában. A kulturális programok közül a Budai Vár és a Mátyás-templom megtekintése sem marad ki a sorból. Esténként szabadtéri táncházban sajátíthatják el a gyerekek közös néptánchagyományunk alapjait.

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum egész napos programmal várja a több turnusban érkező résztvevőket, ahol a gyermekek a magyar kultúra gyökereivel és a helyi hagyományokkal ismerkedhetnek meg játékos formában ? mondta el dr. Cseri Miklós főigazgató. Lehetőségük van nemezből játékokat készíteni és megismerni a bőrművesség rejtelmeit, majd olyan helyi finomságokat kóstolni, mint a kenyérlángos, vagy a házi készítésű szörpök. Fontolgatják, hogy a jövő nyári regöscserkész tábornak is a Skanzen ad majd helyet.

A Budai-hegyekben tett egész napos kirándulás mellett a gyerekek szabadtéri játékokon, akadályversenyen, métázáson vesznek részt, a bátrabbak pedig a Budakeszi Vadaspark kalandparkjában tesznek felfedezést. A hőségben a Palatínus Strandfürdő medencéi és csúszdái nyújthatnak felfrissülést ? mondta el Dr. Henn Péter, az MCSSZ ügyvezető elnöke és Merza Péter cserkésztiszt, a Határtalanul tábor fő-szervezője. A Magyar Cserkészszövetség jóvoltából megvalósuló program nemcsak a határon túl élő gyermekeknek és kísérőiknek nyújt felejthetetlen élményt, hanem a hazai cserkészeknek és fiataloknak is lehetőséget nyújt magyarságuk megélésében, egymás megismerésében. Hazánk legnagyobb ifjúsági táboroztatója, a Magyar Cserkészszövetség szívügyének tekinti a határon túli magyar gyermekek támogatását, a cserkészet megismertetését és a magyar kultúra továbbadását.

Mivel a ’90-es évek elején a Magyar Cserkész újságírójaként az 1993-as Gödöllői Jamboree cserkészmentőseinek egyik felkészítője voltam, azt kérdeztem a főigazgatótól, hogy a cserkésztestvérek hatására várható-e, hogy cserkész nyakkendőt köt és a jövő nyári regös táborban már cserkésztisztként foglakozik a vendéggyerekekkel. A múzeum első embere elmondta, hogy egyetért a cserkész eszmékkel, de 58 évesen már idősnek érzi magát a feladatra. 20 év feletti lánya sem készül cserkészmunkára, ám 3 éves kisfiánál van remény! Mivel az MCSSZ ügyvezető elnöke már 9 évesen, a magyarországi cserkészmozgalom ’89-es újraindulásakor kezdett cserkészkedni, pár év múlva a legkisebb Cseri-fiú is cserkésznyakkendőt köthet. S mint Péter elmondta, ma már nem is várják el tőlük az állami rendezvényeken a 21-25 évvel ezelőtti díszelgéseket, hanem csak a gyerekprogramokat kell megszervezniük!

Szóljon hozzá!