ZETApress

hírportál

Fotók a vendéglátásról

Konyhaművészet 1990-2006 meghívóKonyhaművészet 1990-2006 címmel nyílt kiállítás tegnap délután 15 órakor a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) I. emeletén. A november 1-jén vasárnapig látható tárlatot Fülöp József (alias Füles), a MOME rektora nyitotta meg, köszöntőt mondott Kiss Imre múzeumigazgató.

Maroknyi csapat fogott bele 25 évvel ezelőtt a Konyhaművészet című gasztronómiai folyóirat megteremtésébe, elindításába. Magyarországon éppen végbe ment a rendszerváltozás, mindenki teli volt tettvággyal. Egy újságíró-fotós házaspár ? Virág F. Éva és Komáromi Zoltán ? álma kezdett testet ölteni, s talált első, nélkülözhetetlen támogatóra Árvai Jolán, partnerekre Bende Mónika és Korpádi Péter személyében. Valami újat akartak létrehozni; egy míves, remek fotókkal teli, igényes, szép kivitelű gasztronómiai lapot. Olyat, amilyen még nem volt Magyarországon. Trendteremtőt, előremutatót.

Aki már élt abban az időben, tudja, hogy akkoriban a kifinomult, ínyes gasztronómia iránti igény meglehetősen alacsony volt. Az előző évtizedek nemigen tudtak ínyenc vendégeket ? gourmet-kat ? kinevelni. Hogy vendéglőseinknek, borászainknak csupán töredéke állt készen a változtatásra. De akarták a változást ? ahogy a lapcsinálók is. Némi szerénytelenséggel kölcsönhatás fedezhető fel a szereplők között. A lap megjelenése ösztönzőleg hatott az új irányzatok, a kísérletek iránt fogékony, a fejlődés iránt elkötelezett nívós vendéglősi rétegre. Azok fejlődése inspiráló volt, fejlődött a lap is, s fejlesztette a vendégek igényeit, a gasztronómia iránt érdeklődő közönség ízlését.

Az első időszakot sok küzdelem jellemezte, s az alkotóknak is több mindent meg kellett tanulni. Hogy a fotós és a szakács/cukrász csak egymásra hangolva dolgozhat jól. Hogy adekvát és ösztönző környezetet kell teremteni az ételkreáció köré, mert az a legfontosabb. Egyre bővülő csapatunk, a lassanként food stylistokká váló szakácsok/cukrászok, valamint az egyre bátrabban kísérletező és mind kreatívabb fotósok a kezdeti, olykor még esetleges csendéletektől eljutottak a magas színvonalú, ám sosem öncélú kompozíciókig ? kiérdemelve ezzel a szakma rokonszenvét és elismerését.

Külön fejezetet lehetne nyitni a bor és étkezés kapcsolatára helyezett hangsúlyokról is. És bizony érdemes lenne szólni a Konyhaművészetnek arról a kezdeményezéséről is, ami megteremtette a vendéglők első hazai versenyét. Megszületett a Tízes Lista, és sikert aratott. A válogatott képek, amelyeket most e kiállításon a látogatók elé tárunk, vélhetően igazolják ezt a néhány sort, és emléket állítanak egy folyóiratnak, amely immár része a magyar gasztronómiatörténetnek. A Konyhaművészet 2006 decemberében jelent meg utoljára.

Szabadon választott felvételek

A La Carte meghívóCsikós Attila: A La Carte című fotókiállítása nyílt meg ugyanott tegnap este 18 órakor. Az október 4-én vasárnapig látható tárlatot Zalán Tibor költő nyitotta meg. Köszöntöt mondott Török Róbert igazgatóhelyettes. Csikós Attila író 1969-ben született Szombathelyen, jelenleg Budapesten él. Eddig megjelent kötetei mellett több irodalmi és kulturális hetilapban és folyóiratban publikál. Számos színházi előadás dramaturgja, szerzője vagy irodalmi munkatársa.

A La Carte című kiállításával egy új aspektusból ismerkedhetünk meg vele és látásmódjával ? a fotós szemszögéből igyekszik megörökíteni a pillanatot. Az író fotográfiái ? amint kisprózái is ? a mindennapok hol költői, hol már-már dokumentarista módon rögzített életeseményeit tárják elénk. ? A fénykép csak egy lehetőség, egyetlen lehetséges sűrűségét mutatja meg anyag és szellem együttállásának. Konzisztens az idő állapotával ? írta Reggelre kinyúlunk című prózájában.

Szóljon hozzá!