ZETApress

hírportál

Ötödször Örkény kert

Örkény István SzínházÖrkény kert lesz immár ötödik alkalommal. Az Örkény István Színház és Erzsébetváros Önkormányzatának évadnyitó rendezvénye lesz szombaton 10-től 22 óráig az erzsébetvárosi Madách téren, melynek minden programja ingyenes ? tudtuk meg délután az évadnyitó sajtótájékoztatón.

Színházunk egész napos szabadtéri rendezvénnyel, a már hagyománnyá vált Örkény kerttel köszönti az új évadot a Madách téren. Szándékunk, hogy felhívjuk a figyelmet a városi környezet élhetőbbé tételére, a közösségi életterek hangulatára és fontosságára, hogy ébren tartsuk az erzsébetvárosi és általában a budapesti polgárok érdeklődését a kerület magas igényű kulturális hagyományai iránt. Tájékoztassuk őket az Örkény Színház munkájáról, jövő évadának részleteiről. Felidézzük a Madách tér múltját és felhívjuk a környék lakóinak figyelmét arra, hogy mennyi lehetőség rejlik a jövőjében ? mondta el Mácsai Pál színigazgató.

A programok összeválogatásánál minden korosztály igényeit figyelembe vettük, hogy teljes családok élvezhessék ezt a napot. A Nagyszínpadon 10 órakor Kerekítő Mondókás Móka kezdődik 0-tól 3 éves korig. Höcögés, köcögés, kacagás a Kerekítő mondókás kötetek nyomán, hangszerjátékkal és Kerekítő manóval. Játékvezető: J. Kovács Judit. 10:30-kor Salamon Bea és a Méta ? koncert és táncház kezdődik. Az eMeRTon-díjas MÉTA népzenei együttes 1983-ban alakult Pécsett, Salamon Beáta vezetésével. Tagjai a magyar népzene elkötelezettjei, magasan képzett zenészek. Salamon Beáta és kollégái komoly oktatási és kulturális tevékenységet végeznek, részt vettek a nemzeti alaptanterv kidolgozásában, határainkon átívelő gyűjtőmunkájuk ma is tart, zenei rendezőként és producerként számos hazai és külföldi produkció sikeréhez hozzájárulnak.

15 órakor lép fel a Harmonia Garden nevű formáció, melyet 2006-ban alapította öt fiatal zenész. Zenéjük a Django Reinhardt-i manouche swingen alapul, melyet tradicionális magyar népzenei elemekkel fűszereznek. Ez alkotja a zenekar egyedi hangzását, amit ők Hungarian django swingnek neveznek. Az elmúlt évek alatt számos zenei stílussal bővítették, színesítették repertoárjukat. Világhírű filmek betétdalait, magyar, francia, balkán és orosz dallamokat, műveket szólaltatnak meg, melyek az autentikus csárdás, a bossa nova, a swing, a tango, a jazz és a django stílusával ötvözve kerülnek feldolgozásra. Ezen az estén Uracs Krisztina énekesnővel egészülnek ki.

19 órakor A vágy muzsikál ? Szalóki Ági Karády-estje kezdődik. ? Szeretem ezeket a szerelmi vallomásokat, egyszerűek, bátrak, őszinték, ma is érvényesek. Olyasfajta bölcs és kedvesen ironikus gondolatokat találtam bennük, amelyek nagyon közel állnak hozzám. Karády személyében egy olyan nő énekel, aki sok mindent megélt. Ezzel próbálok azonosulni. Így próbálom üzenni a színpadról: minden nő képes arra, hogy díva legyen, mindenkiből lehet igazi királynő, akár Karády ? vallja Szalóki Ági. 20:30-tól Örkény esztrád. Egy prózai színház kirándulása a zenés műfajokba, a klasszikus zenétől a jazz-en át a rockzenéig. Mindenki olyan számmal lép fel, amit erre az alkalomra választott.

A Kisszínpadon 14:30-tól Pan y Canela. Latin-amerikai és spanyol dalok Berki Szofi, Szandtner Anna és Sovák Anna torkából. Gitár: Fügedi Ferenc, Keller Dominik. Percussion: Nyári Gergely. 16:15 Kaláka ? Akarsz-e játszani? Összeállítás (nem csak) Kosztolányi versekre írott dalokból. 18:15 Egy férfi és egy nő ? filmdalest, Huzella Júlia és Ficza István sanzonestje. Zongorán kísér: Termes Rita. 20 órakor Kocsis Zoltán helyett fia, Krisztián zongorázik.

A Madách téren 11-től 15 óráig Vers csak Neked. A vers csak neked programban bérletvásárlóink bónuszként egy csak nekik szóló verset hallgathatnak végig színészeink előadásában. Ugyanakkor játszóház a Piros Kakaóval: meseszőnyeg és nyomozás, varázspálca- és társasjáték-készítés Soós Dóriékkal.

Az Örkény István Színházban 13 órakor Babits Mihály: Jónás könyve ? előadja: Csuja Imre. Babits Mihály a Jónás könyvében fogalmazza meg a szellem emberének kötelességét a világ hatalmai ellenében, a kiállás feltétlen parancsát az európai kultúra és humánum mellett, az erőszak és a bosszú elvetését. Az önironikusan megrajzolt Jónás dühödt prófétálásán kívül a világban szükség van a megbocsátó Isten kegyelmére is: ez Babits szellemi végrendelete a világégés előtt álló Európa és Magyarország számára. Az előadás a tavalyi Örkény Kerten is elhangzott, idén közkívánatra ismételjük meg.

13:30-kor Terry Riley: In C ? A HoppArt és a Szakértők bandájának örömzenéje. Terry Riley (sz: 1935.) amerikai zeneszerző repetitív alapművét játsszák a maguk módján a mindig kiismerhetetlen HOPPart és a minden zajra érzékeny Szakértők tagjai elrettentő hangszereiken (hupák és társai), az Örkény Színház frissen mázolt előcsarnokában, nem elfelejtkezve a ruhatárról sem. Kar- és koncertmester: Kákonyi Árpád. A mindössze ötvenhárom ütemes darab tetszés szerinti hosszúságban, struktúrában, tempóban, hangszínen szólalhat meg, s az előadók mindent el is követnek, hogy éljenek megadatott szabadságukkal, melyért a szerzőnek végtelenül hálásak! A hallgatóság pedig kedve szerint merülhet el a végtelennek tetsző hangáradatban ? sétálgatva a muzsikusok körül ?, vagy éppen kiballaghat az Örkény Színház kertjébe eltűnődni a végtelen lehetséges voltáról.

Szóljon hozzá!