ZETApress

hírportál

Örökségünk a Belvárosban

Józsa JuditTegnap este 18 órakor nyílt meg Józsa Judit kerámiaszobrász Magyar Örökség II. című tárlata, amely a 2012 őszén bemutatott, a magyar nemzeti örökséget feldolgozó tematikus kiállítás folytatásaként látható október 18-án vasárnapig a Városház utcai Józsa Judit Galériában.

A kiállítás fővédnöke: Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. A vendégeket délután 5-kor a Belvárosi Ferenciek Templomában Szilágyi Pál, az EMMI kultúráért felelős főosztályvezető-helyettese köszöntötte. Közreműködött Kovács Nóri énekművész és Császár Angela Jászai Mari-díjas érdemes művész. A tárlatot Jókai Anna Kossuth-Nagydíjas író, a Nemzet Művésze nyitotta meg. ? Judit tradíciót folytat, hiszen szülei Erdélyben igen jó nevű keramikus művészek, de nem másol, hanem valami egészen újat tudott létrehozni. Józsa Judit talált valamit, ami Európa-szerte is újdonság ebben a műfajban, azt, hogy felhasználja és gyökeret képez a nyárfából és ehhez illeszti hozzá a műalkotást, amely technikailag is újszerűnek számít ? méltatta az írónő a szobrásznő művészetét.

A Magyar Örökség II. című tárlatban a kompozíciók a kortárs európai és magyar művészetben is egyedülállók: a terrakotta, vagyis az archaikusan patinázott, valamint színes mázas égetett agyag, szerves részként épül bele a különböző fák gyökerei közé. ? Ez nem véletlen, hiszen vallom: magyar örökségünk, történelmünk, hagyományaink, kultúránk és erényeink ismerete és szeretete nélkül olyanok vagyunk, mint egy fa, gyökerek nélkül ? mondta az alkotó.

A Magyar Örökség I. című tárlat erénydomborművei csomoros nyárfa lapokra készültek, ezekben a művész a népművészet motívumaira támaszkodva sajátos magyar ikonográfiát álmodott meg és tett kézzelfoghatóvá. A most nyílt kiállításon már megjelennek az igazi gyökerek, a hol különleges, hol erős fatörzsek, amelyek mindig más hangsúlyt kapva, de mindig fontos szimbólumértékkel bírnak. A kompozíciók méreteikben változatosak, a kisplasztikai méretek mellett megjelennek a nagy-kompozíciók is. A kiállítás középpontjában a Magyar lélek szobor áll, de emléket állított a művész többek között a rovásírásnak, a Szent Koronának, a néphagyományoknak, a népmesének, a magyar néptáncnak, a családnak, valamint az épített magyar örökség két emblematikus képviselőjének, Kós Károlynak és Makovecz Imrének is. A kiállításon augusztus 20-án, valamint minden vasárnap 11 és 16 órakor a szobrász maga tart tárlatvezetést.

Szóljon hozzá!