ZETApress

hírportál

Ifjú népművészek remekei

MesterremekA Népművészet Ifjú Mestere pályázat díjazott alkotásaiból nyílt kiállítás ma délelőtt Ifjú Mesterek remekei címmel a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Szilágyi Dezső téri időszaki kiállítótermében. Rendezte: Pintér Piroska, kurátor: Werbőczy Dorottya.

A szeptember 25-én péntekig, hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra, pénteken 9 és 13 óra között látható tárlatot Landgráf Katalin textiltervező, az MMA Népművészeti Tagozatának rendes tagja, a Fóti Népművészeti Szakközépiskola és Gimnázium kézműves művészeti vezetője nyitotta meg. Közreműködött Kecskeméti Róbert népi hangszerkészítő és Balázs Lilla citerás, a népművészet ifjú mestere.

A Népművészet Ifjú Mestere-díjat 1972-ben alapították, 2001-től a Hagyományok Háza gondozza a pályáztatását. A pályázatra idén 27 alkotó adott be pályázati anyagot, közülük 24-et láthattunk. A díjra jelölt pályázók komoly tudást és szakmai felkészültséget tükröznek, a bizottság nagy örömére sok pályázó idén először vett részt ezen a megmérettetésen. Az erős mezőnyt, a magas színvonalat és a követésre méltó újításokat is jelzi, hogy a bizottságnak komoly nehézséget okozott a javaslattétel meghozatala a címre vonatkozóan. Díjaikat augusztus 19-én szerdán a Pesti Vigadóban adja át az Emberi Erőforrás Minisztériuma.

Szóljon hozzá!