ZETApress

hírportál

Semmelweis ikon Budán

Kiállítás a kiállításban: Semmelweis Ignác halálának 150. évfordulóján rendhagyó tárlat nyílt a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum Képek a gyógyítás múltjából című állandó kiállításában. A jól ismert ?képek? közé ezúttal roll-upok költöztek be, hogy új elemként aktualizálják a régi tárgyegyütteseket.

A SOM korábbi Semmelweis ikon kiállítása alapján elkészített anyag Semmelweis Ignác alakját és felfedezését idézi fel, s bemutatja, hogyan változott Semmelweis értékelése az elmúlt másfél száz évben. A kiállítás nemcsak a tudománytörténet oldaláról vizsgálja a híres magyar orvos munkásságát: a hangsúly Semmelweis kultuszának bemutatására került. A Semmelweis ábrázolások, a róla készült dokumentum-, és játékfilmek jellegzetes képkockáinak, valamint a XIX-XX. századi visszaemlékezések, a történeti és népszerűsítő irodalom legjellemzőbb textusainak prezentálása egy tragikus ember életét elevenítik fel. A kiállítás azokat a kérdéseket is megfogalmazza, hogy hogyan bontakozott ki Semmelweis életének tragikuma, s mennyiben és miként volt felelősek érte kortársai vagy éppen ő maga?

A Blahák Eszter és Varga Benedek által megalkotott kiállítás augusztus 30-án vasárnapig tekinthető meg a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum állandó kiállításában, majd vidék városok múzeumiba, egyetemeire, kulturális intézményeibe vándorol. A SOM kiállításai augusztus 20-án csütörtökön ingyenes belépőjeggyel tekinthetők meg. A tárlat idegen nyelvű változatai is úton vannak: eddig New Yorkban az ENSZ székházban, Koppenhágában a WHO központban és számos külképviseleten volt látható. A kiállítás szeptemberben a berlini magyar nagykövetségen, októberben Teheránban, decemberben Párizsban (UNESCO) nyílik meg.

Szóljon hozzá!