ZETApress

hírportál

Szlovének a Műcsarnokban

Szlovének a MűcsarnokbanA szlovén kapcsolat: Mesterek és mestereik ‒ Hagyomány és folytonosság a szlovén festészetben című kiállítás nyílt meg tegnap 17 órakor a Műcsarnokban, ahol a Szlovén Köztársaság Budapesti Nagykövetsége borkínálatából kóstolhatunk.

Szegő György, a Műcsarnok művészeti igazgatója köszöntője után a szeptember 27-én vasárnapig látható tárlatot Anton Persak, a Szlovén Kulturális Minisztérium államtitkára; Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára, Lázár Beáta, a lendvai Galéria-Múzeum igazgatónője és Ksenija Skrilec budapesti szlovén nagykövet-asszony nyitotta meg. Kurátor: Milcek Komelj, szervező Beata B. Lazar és Mayer Marianna.

Akiállítás létrejöttét a ljubljanai Képzőművészet Akadémián tanító Branko Suhy és dr. Jozef Muhovic festőművészek kezdeményezték ? kiinduló pontja az akadémia öt tanárának eddigi pályája volt. Emerik Bemard, Hermán Gvadjancic, Jozef Muhovic, Franc Novinc és Branko Suhy a manuális képalkotás szellemi erejében bízva a festészeti hagyomány folytonossága mellett szállnak síkra, ennek jegyében rendezték kiállításaikat az elmúlt években Szlovéniában (Ljubljanai vár), Zágrábban (Mimara Múzeum), Bécsben (Künslerhaus), Velencében (Accademia di Belle Arti de Venezia) és másutt is. A budapesti kiállításon a kezdeményezők a professzor-elődök ? Janez bernik és Andrej Jemec nyugalmazott tanárok, Bogdan Borcic, Zoran Dinek, Bozidar Jakac, Gojmir Anton Kos, Marij Pregeij és GabrijetStupka, az Akadémia elhunyt tanárai, valamint Zorán Music ? festményeit is bemutatják, ezáltal átfogóbb és reprezentatívabb betekintést engednek a szlovén festészet 1920-as évektől máig tartó alakulásába. A nemzetközi művészeti szcénában is elismert Zorán Music ugyan nem tanított az akadémián, de számos szlovén alkotó példaképéül szolgált.

A Műcsarnokban Borút Pahor és Áder János államfők védnökségével megvalósuló kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia képzőművész tagjainak ljubljanai bemutatkozását viszonozza, s egyben az újabb kori szlovén művészet rendkívüli eseménye: nem csupán a kulturális együttműködés megerősítésének hivatalos-formális kifejezése, hanem valódi művészeti élmény, lehetőség a szomszédos ország festészetének megismerésére. A Műcsarnok 2015 nyarán Szlovén kapcsolat összefoglaló címmel ? pár nap eltéréssel ? négy kiállítást nyit meg. A szlovén festészetet bemutató kiállításhoz ? időben a középkortól napjainkig ívelően, különböző kulturális környezetben, mégis különböző történeti térben alkotó, művészi hatásukban, fogadtatásukban egyaránt fontos három művész ? Aquila János (XIV. század), Zala György (1858-1937) és Jože Plečnik (1872-1957) tárlata társul, mely augusztus 11-én kedden 17 órakor nyílik és szintén szeptember 27-én vasárnapig látogatható.

Szóljon hozzá!