ZETApress

hírportál

Galériában, inkognitóban

Őszintén szólvaŐszintén szólva ? egy válságban született gyűjtemény még inkognitóban a Kieselbach Galériában. Az egyik legjelentősebb magyar műgyűjtemény ? melyet egy ma még inkognitóban levő titkos család hozott létre ? mutatkozott be tegnap este a Szent István körút 5-ben.

A gazdasági válság éveiben egy fiatal üzletember felépített egy fantasztikus gyűjteményt. Néhány esztendő alatt olyan rangú kollekciót válogatott össze, amely egyértelműen a XX. századi magyar műgyűjtés legnagyobbjai közé emeli. Szívvel válogatás, gyermeki hang, naiv tisztaság, népművészet és dráma ? friss szemlélet jellemzi ezt az anyagot. Ezt a korábban így egyben sosem látott, többek között Aba-Novák, Márffy, Szőnyi, Vajda, Bálint, Csernus, Tóth Menyhért, Kondor, Veszelszky és Barcsay remekműveit felsorakoztató, több mint 200 darabos válogatást mutatja be a Kieselbach Galéria augusztus 22-én szombatig ? tudtuk meg Juhász Anna moderálásával a tegnap délutáni sajtótájékoztatón. A kiállítást este 6-kor Kolozsváry Marianna művészettörténész és Kieselbach Tamás galériatulajdonos nyitotta meg.

Kieselbach Tamás titkot kereső és bemutató ember, hisz gyűjtőként és műkereskedőként az elmúlt évtizedekben számos kiváló magángyűjteményt ismerhetett meg, s az idén 20 éves galériájának történetében több olyan tárlatot is szervezett, ahol a nagyközönség számára ismeretlen gyűjteményeket mutatott be: ilyen volt Kövesi István titkos gyűjteménye vagy K.GY. úr gyűjteménye. Ő maga 1996-ban tette közzé magángyűjteményének anyagát, azóta közel harminc magángyűjteményeket bemutató kötet jelent meg. A Kieselbach Galériában megrendezett kiállításokkal, s a gyűjteményeket bemutató kötetek ösztönző példájával igyekezett hozzájárulni ahhoz, hogy e rejtett értékeket a szélesebb nyilvánosság is megismerhesse. A könyv, a reprodukálás az, ami rögzíti és hozzáférhetővé teszi a műveket a tudománynak, és a közönségnek is mintát ad.

Az Őszintén szólva ? válságban született gyűjtemény anyaga most először lép ki az otthon falai közül, a nyilvánosság elé, s habár tulajdonosai még inkognitóban kívánnak maradni, ez csak az anyagról készülő kötet megjelenéséig lesz így. Kieselbach Tamás mindenkit arra bíztat, hogy merjék megmutatni gyűjteményüket, ugyanis, ha egy gyűjtemény látható, akkor elkezd hatni. S ami hat, az inspirál másokat. Nyitni kell, hiszen a gyűjtésnek akkor van értelme, ha abból gyarapodik a közönség is. A kiállítás egyik legfőbb célja megmutatni, hogy van valaki, aki a válság elmúltával ezt a gyönyörű, koncentrált és tudatos gyűjteményt létre tudta hozni. S megmutatni, hogy most is aranykor van. Aranykor van mindaddig, amíg ilyen kvalitású műtárgyakhoz hozzá lehet jutni.

Az Őszintén szólva ? válságban született gyűjtemény olyan titkos anyag, olyan sokszínű intim és bensőséges gyűjtemény, melyet a koncentráltság, tömörség és feszes ritmus jellemez. Ez a gyűjtemény olyan otthonban van, ahol a négytagú család össz-életkora 95 év és ők együtt döntenek képekről, s a gyűjteményt közösen formálják. Ez a gyűjtemény friss szemléletű, saját világot formált, hisz helye van benne a klasszikusoknak Aba-Nováktól Amos Imréig, Pekáry vagy Nagy István képeiig, helye van benne Vajda Lajosnak, az Európai Iskola művészeinek és ritkaságoknak. Hangsúlyos benne a magyar festészetben mostohán kezelt ? naiv festészeti anyag, érezhető a gyermeki naivság vagy a népművészet hatása, és végpontként Bukta Imre, Lakner László és Csernus Tibor művei tekinthetők. Ez az a gyűjtemény, amit eddig sosem mutattak még be. S készül egy könyv erről a gyűjteményről, melyben a tulajdonos felfedi inkognitóját. További információk a Facebook-on olvashatók.

Magángyűjtemények anyagának kiállításai a Kieselbach Galériában: K. Gy. Úr gyűjteménye 1998. augusztus 28-tól szeptember 5-ig. Helmut Turck gyűjtemény 2003. május 15. Balázs János képei 2005. március 1-jétől 18-ig. Bálint Endre grafikái 2005. május 10-től 30-ig. Kömer Éva gyűjteménye 2005. december 3-tól 15-ig. Avantgard a gangon ? Horváth Béla gyűjteménye 2006. március 8-tól 14-ig. Pető Lilla gyűjteménye 2006. május 6-tól 18-ig. Otthonosan ? Kolozsváry-gyűjtemény 2006. szeptember 16-tól 21-ig. Kortárs magyar fotográfia Szabó Károly gyűjteményéből 2007. március 30-tól április 6-ig. Lützenburger gyűjtemény 2007. augusztus 25-től szeptember 9-ig. Wehinger-gyűjtemény ? Gyarmathy Tihamér festményei 2008. július 14-től 31-ig. Bedő Rudolf gyűjteménye 2009. április 29-től május 15-ig. Nudelman László gyűjteménye 2011. szeptember 21-től október 18-ig. Titkos gyűjtemény ? A kóser mészáros gyűjteménye 2013. november.

Magángyűjtemények anyagából készült könyvek a Kieselbach Galéria kiadásában: KIESELBACH GYŰJTEMÉNY Magyar Festészet 1900-1945. Budapest, 1996. HUNGARIAN MODERNISM 1990-1945. Selection from the Kieselbach Collection, Budapest, 1996. HUNGARIAN MODERNISM 1990-1950. Selection from the Kieselbach Collection, Budapest, 1999. MAGYAR MŰVÉSZET 1900-1950. Radnai-gyűjtemény, Budapest, 2005. Szenvedély és tudás, BEDŐ RUDOLF MŰGYŰJTEMÉNYE, Budapest, 2010. Műgyűjtők Magyarországon, Budapest, 2012. A titkos gyűjtemény, Budapest, 2013. A tőzsdeügynök képei, Budapest, 2014.

2 hozzászólás

  1. Kiválóan összeválogatott anyag – sok érdekes képpel! Érdemes megtekinteni, megnézni, elmélkedni a képek előtt! Belső átjárónál Falusi templom képet megfelelő távolságból, szögből!

  2. Az Őszintén szólva kiállítás kapcsán rendezett kép / hang / szó című rendezvény augusztus 7-én pénteken 18 órakor lesz a Szent István körúti Kieselbach Galériában, ahol a páratlan gyűjtemény mellett most az irodalom és a zene is középpontba kerül. A hazai képzőművészet remekművei vajon miként ihletik meg irodalmunk kiemelkedő alakjait és egy kiváló zenészt? Szóval, hanggal hogyan reagálnak a képre alkotóink? ? Közreműködik: Szabó T. Anna, Dés László, Dragomán György, Spiró Görgy és Térey János, a háziasszony Juhász Anna lesz.