ZETApress

hírportál

Amigzaj a Horizonton

Amigzaj ? ötödik/verzióAmigzaj ? ötödik/verzió (A Rife-szerkezetek és frekvenciák története) című performanszt és előadást láttunk tegnap este 20 órától a május 20-án megnyitott Zichy Jenő utcai Horizont Galériában.

Blazsek Andrást évek óta foglalkoztatja Royal R. Rife tudós, biokémikus, mechanikai és elektromos kutató, felfedező tudományos tevékenysége. 2012-ben egy ösztöndíj segítségével Los Angelesben is bemutatta Rife szerkezeteivel kapcsolatos kutatását. Rife két legismertebb találmánya a frekvencia-készülék, valamint az univerzális vírus-mikroszkóp, aminek a különféle modelljei hatvanezerszeres nagyítással és 31 ezerszeres felbontó képességgel rendelkeztek.

Utóbbiak segítségével Rife képes volt 10 nm-es alakzatok megkülönböztetésére is, az elektronmikroszkópok lehetőségeit is felülmúlva. Rife 1934-től végzett hangfrekvenciás kísérleteket a La Jollá-n. Hangfrekvenciás eszközök segítségével vírusok és bakteriális betegségek vibrációs frekvenciáira hangolta a készülékeket, mellyel nemkívánatos élő sejteket és szöveteket tudott elpusztítani.

A performanszhoz Blazsek egy adót készített, amely a digitális oszcillátorból érkező hangot még a hang modulálása előtt elterjeszti a térben. Ez az eszköz kimeneti interferenciát is teremt egyben, így visszacsatolás létrehozására is képes ? a művész épp ezért épített egy, a Faraday-kalitkához hasonlatos ólomketrecet, ami a kiállítótérben jelen lévő audiofrekvenciákat leárnyékolja. A kalitkába épített mikrofon érzékenységének megváltoztatásával egyidejűleg a visszacsatolás beépül a kimeneti hangba. Ez a hangi szerkezet tovább alakítható egy, a folyamat lezárásaképpen a rendszerbe épülő frekvenciaszűrő segítségével, amellyel a már komplex hang felharmonikusai változtathatók. Az installáció koreográfiája rendszerszerű kapcsolatokon alapszik, melyek bármiféle külső behatás következményeképpen a hang szerkezetének transzformációjához járulnak hozzá.

Akaratom működésre bírja tudatom

A Horizont Galériában megrendezésre kerülő háromalkalmas címmel Blazsek András audovizuális performanszait láthatjuk. Az eseménysorozat a művész alkotói módszereinek aktuális keresztmetszetét nyújtja. Jövő szerdán este a Pav-hangok című zenei előadást láthatjuk, míg július 15-én 20 órakor a Logikai tömeg azonosító című audovizuális előadása következik.

Blazsek szobrászként végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, tárgyalkotói gyakorlat helyett (mellett) az utóbbi években azonban különféle hangi környezetek létrehozásának lehetőségei, valamint a tudomány és a képzőművészet határterületei foglalkoztatják. A kölni Médiaművészeti Egyetemen folytatott posztgraduális képzés folyamán művészi érdeklődésének fókusza a hangművészet és multimediális, installatív gyakorlatok felé tolódott el. Egyéni művészeti munkássága mellett aktív tagja a 2007-ben a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóiból alakult, performatív és statikus hanginstallációk előadásával és készítésével foglalkozó Besorolás Alatt csoportnak. A kollektíva az elmúlt években számos eseményt szervezett Budapesten és külföldön egyaránt (Németországban, Szlovákiában, Csehországban). A csoport két alkalommal életre hívta az elsősorban a komoly-, elektronikus-, elektro-akusztikus-, konceptuális-, konkrét- és kísérleti zene képzőművészetbe való integrálásában rejlő lehetőségeket feltérképező +3dB Kortárs Hangművészeti Fesztivált.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Pav hangok a Horizonton | ZETApress

Szóljon hozzá!