ZETApress

hírportál

Csontváry a Budai Várban

Csontváry Önarcképe 1903-bólAz MVM a Csontváry-kiállítás főtámogatója. A Magyar Villamos Művek Zrt. támogatásával valósul meg Budán a nagyszabású Csontváry-kiállítás. 52 év óta nem volt ilyen jelentős tárlat Csontváry Kosztka Tivadar műveiből a fővárosban. A festő géniusz mintegy száz képe látható tegnaptól fél éven át a Honvéd Főparancsnokság épületében.

Több mint ötven év után látható újra nagyszabású önálló Csontváry-kiállítás Budapesten. A Honvéd Főparancsnokság épületében a festő 97 képe tekinthető meg, köztük a híres Magányos cédrus, a Mária kútja Názáretben, a Sétakocsikázás újholdnál Athénban és az Önarckép is. Az alkotások nagy része Pécsről érkezett, de kölcsönöztek képeket a szomszédos Magyar Nemzeti Galériából és magángyűjtőktől is.

A fél évig látogatható kiállításon a festő 125 művet tartalmazó életművének mintegy száz alkotása látható, így közel teljes képet kaphatunk Csontváry egyedi, misztikus művészetéből. Bemutatják továbbá olyan kortárs festők képeit is, akiket Csontváry művészete ihletett. ? Az MVM kulturális szponzorációs aktivitása során ? a Rembrandt és Caravaggio tárlatok támogatása után ? ez az első olyan nagyszabású kiállítás, ahol egy nagy magyar festőművész közel teljes életművét mutatjuk be. Megtisztelő, hogy a most nyíló A magányos cédrus ? Csontváry géniusza című kiállítás főtámogatójaként egy világszínvonalú kulturális eseményhez csatlakozhatunk, hozzájárulva ezzel a magyar képzőművészet igazi értékeinek népszerűsítéséhez ? mondta Nagy Csilla, az MVM Csoport megbízott kommunikációs igazgatója.

Csontváry Kosztka Tivadar nemzetközi elismertségét nagyban növelheti a budapesti kiállítás, amelyet később akár külföldön is be lehet mutatni. A magányos cédrus ? Csontváry géniusza című december 31-én csütörtökig látogatható kiállítást Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg tegnap este a Budai Várban. Beszédében megköszönte Gulyás Gábor kurátor és minden szervező munkáját és köszönetet mondott Pécsnek is, amiért számos művet kölcsönadott a kiállításra. Köszöntőjében L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára az évtized kiállításának nevezte az életmű-kiállítást, melynek helyszíni bejárással egybekötött június 11-ei sajtótájékoztatójáról idekattintva olvashatunk. A szakmai megnyitóra ma délelőtt kerül majd sor.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. A zseni sosem rendült meg hitében | ZETApress

Szóljon hozzá!