ZETApress

hírportál

Fából készült meghívó

Láncfűrészes favágásA Husqvarna Magyarország és a HelloWood csapata látványos installációt épített Budapest szívében, hogy népszerűsítse a favágó versenyeket és a faanyagok, favágó eszközök felelős használatát. Az építmény azért különleges, mert a hagyományos zsindelyezést újragondolva a szerkezet vázát láncfűrésszel levágott rönkszeletek alkotják.

Ma délelőtt avatták fel az installációt az Erzsébet téren, az Akvárium Klub területén. Held Norbert, a Husqvarna ügyvezető igazgatója elárulta, hogy mi okból épült meg a különleges fészer: Múlt évben ünnepelte a Husqvarna fennállásának 325. évét, ennek tiszteletére rendeztük meg tavaly első fakitermelő versenyeinket, ahol az ország legjobb favágói mérhették össze erejüket. A most felépült installáció egy különleges meghívó az idei fakitermelő versenyeinkre. Július 11-én Ropolypusztán, szeptember 11-12-én pedig Varbó-Fónagyságon várjuk a profi favágókat.

Mint erdészeti és kertészeti termékeket gyártó cég, komoly felelősséget érzünk környezetünkért, Folyamatosan dolgozunk termékeink és működésünk környezeti hatásainak csökkentésén emellett pedig kiemelten fontosnak tartjuk a faanyagok és a favágó eszközök felelős használatát. A fával dolgozók számára professzionális gépeket gyártunk, hogy munkájukat gazdaságosabban, könnyebben s biztonságosan végezhessék ? tette hozzá az igazgató.

A HelloWood alulról jövő kezdeményezés, amely faépítészeti workshopjaival megreformálta az oktatást, és mára nemzetközi szinten is jegyzett alkotócsoporttá vált. A mostani installáció több szempontból is különleges. Az ihletet a favágó versenyekből merítették, a versenyszámok során vágott rönkszeletek inspirálták a csapatot az egyedi váz megalkotására. A hagyományos zsindelyezést gondolták újra és úgy tervezték meg az építményt, hogy minden oldaláról meg lehessen tekinteni a látványos és szokatlan szerkezetet. Vékony rönkszeletek alkotják a vázat, pikkelyszerű látványt hozva létre. Ez a fajta zsindelyezés hosszútávon nem alkalmas tetőszerkezetként, ezért nem használják az építészetben. A HelloWood csapata az installáción mutatta be, hogy ez az egyedülálló megoldás milyen látványos zsindelyezést eredményez.

Az építmény avatása előtt a helyszínen egy profi szakember mutatta be a favágó versenyek egyik legnépszerűbb számát, a gallyazást. A versenyszám során harminc, speciálisan elhelyezett ágat vágott egy hat méter hosszú, vízszintes rönkről. Cinthya Dictator segített a csapatnak befejezni a modern fészert. Egy rönkből láncfűrésszel vágta le a szeleteket, melyet közösen felhelyeztek az építményre. Az elkészült installáció a nyári verseny színhelyén, július 11-én szombaton Ropolypusztán is megtekinthető lesz.

Szóljon hozzá!