ZETApress

hírportál

Palikatúrák Forrásban

Léphaft Pál Forum Képzőművészeti Díjas délvidéki karikaturista Palikatúrák című kiállítása nyílt meg tegnap este a Teréz körúti Kárpát-haza Galériában. Köszöntőt mondott Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, ünnepi beszédet mondott Dr. Grezsa István miniszteri biztos.

A július 15-én szerdáig látogatható kiállítást Borókai Gábor újságíró, a Heti Válasz főszerkesztője nyitotta meg. Közreműködött Kubik Anna Kossuth-díjas színművész. A kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Léphaft Pál, a kortárs magyar karikatúra művészet egyik jelentős képviselője. Több mint negyven éve készíti sajátos rajzait, melyek a szórakoztatáson túl, tanulságos, gúnyos, sokszor keserédes mondanivalót is elénk tárnak. ? Humor nélkül, halál az élet. Élet nélkül, humor a halál. Ezért humoralizálni kell, merészen és tiszteletlenül. Mindhalálig ? vallja mottójaként.

Léphaft Pál 1972 óta él Újvidéken. 1976-ban szerezte meg diplomáját az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának magyar nyelv és irodalom szakán. 1977 óta újságíró. Az első karikatúrája 1973-ban jelent meg az újvidéki Magyar Szóban. Azóta számos kiállításon vett részt Délvidéken, Magyarországon és külföldön egyaránt. Karikatúrái szerves részét képezik a hazai és délvidéki sajtónak, több lap munkatársaként tevékenykedik, úgy mint a újvidéki Magyar Szó, a budapesti Magyar Nemzet és Heti Válasz, valamint a Brassói Lapok. 1989-től Klemm Józseffel és Heinermann Péterrel a Telepi Rádió (újvidéki politikai kabaré) szerzője és szereplője. 1994 novemberétől a Magyar Szó szatirikus mellékletének, a Grimasznak a szerkesztője. Karikatúrakötetei is jelentek meg, úgy mint a Ping Pong (1981, Újvidék), Más-világ (1995, Újvidék), Kontra retus (1998, Zenta), Végvári panoptikum (2000, Újvidék), Végvári panoptikum II. (2012, Újvidék).

? A karikatúrához nem kell több, mint műveltség, némi rajzkészség és jó humorérzék ? állítja a művész. Léphaft Pál főként szöveg nélküli karikatúrái tömör intellektuális tartalmat sűrítenek magukba, melyek megalkotásához elengedhetetlen a jó emberismeret és a széles látókör. Képek, melyeknek saját dramaturgiája van, képek, melyek szavak nélkül közvetítik a fontos gondolatokat. Az itt kiállított karikatúrák többek között politikai, művészeti, közéleti személyek portréit mutatják be, valamint láthatunk rajzokat olyan témákat boncolgatva, mint a korrupció, a foci, a népességfogyás és egyéb sorskérdések. Mind-mind finom jelképek összessége, melyek megértése a néző részéről is politikai, kulturális ismereteket, a mindennapi életben való jártasságot feltételez.

Szóljon hozzá!