ZETApress

hírportál

Budapest Couture

A haute couture francia kifejezés, magas szabászat, értelem szerint: magas színvonalú, nemes kivitelű ruhakészítés, az exkluzív, egyedi gyártású divatcikkekre vonatkozik. Eredetileg az angol Charles Frederick Worth munkáit nevezték így, aki a XIX. század közepének Párizsában alkotott.

A jelenkori Franciaországban az haute couture védett névnek számít, amit csak bizonyos jól meghatározott követelményeknek megfelelő divatházak használhatnak. A kifejezést azonban általánosabban is használják mindenféle különleges, egyedi gyártású divatos ruhára, akár Párizsban, akár a divat többi fővárosában, Milánóban, Tokióban, New York-ban, Rómában és Londonban készültek.

Az haute couture-t mindig egy vásárló megrendelésére készítik, és csaknem mindig kiváló minőségű, drága anyagokból, különleges odafigyeléssel készülnek, gyakran időigényes kézimunkával.

Az idén indult Budapest Couture keretében valósult meg az Iparművészeti Múzeumban az az installáció, amely magyar haute couture divattervezők alkotásait, új kontextusba helyezve, kortárs képzőművészeti alkotásokkal együtt mutatta be.

A Budapest Couture programsorozat célja, hogy segítségével a divat ? a pret-a-porter-tól, a kész viselettől az haute couture-ig ? Magyarországon is a kultúra szerves részévé váljon, és a magyar divat-design a nemzetközi körforgásba is bekapcsolódjon. A Budapest Couture installációja a Design Hét keretén belül az Iparművészeti Múzeum üvegcsarnokában látható ? tudatta az Aviator.

Szóljon hozzá!