ZETApress

hírportál

Berlinből Budapestre

Bernd Kirschner alkotásaA Budapest Art Factory (BAF) kiállítóterében, a Váci út 152-156-ban tegnap este 18 és 21 óra között mutatták be a 2015-ös év júniusi rezidensének, a német származású Bernd Kirschner képzőművésznek egyéni tárlatát. A megnyitón George Kégl mondott bevezetőt.

A kiállítás a Kirschner művészetét képviselő Galerie Michael Schultz együttműködésével valósult meg. Bernd Kirschner vásznain a figuratív és absztrakt ábrázolás határán ingadozó jelentek elevenednek meg. A valós életből származnak szereplői, amelyeket mozgékony lényekként helyez a színezett képsíkba. Elsősorban emberi alakok felé irányítja figyelmét, ám nem az identitásuk kifejezése áll a középpontban, hanem maga az emberi létezést illusztrálja. A figurákat az alapvető tulajdonságaikra redukálja, amelyek határozott jelenléttel emelkednek ki, viselkedésük eredményeképp.

Magatartásuk kedélyállapotokat közvetítenek, amelyek a kompozíció velejévé növik ki magukat. A légkör és a színpaletta kölcsönviszonya, illetve a végalkotás színezése központi szerepet kap Kirschner művészetében. Alkotásainak álomszerű, hallucinációs atmoszférájú volta arra ösztönzi a nézőt, hogy hosszabb ideig elkötelezze magát a mű mellett. Ezen elmélkedést követően a néző új képi világokat teremt meg, amelyeket a mélységes vizsgálódás és a tudattalan működési folyamatának összjátéka tesz lehetővé.

Bernd Kirschner 1980-ban született Memmingenben, de már Berlinben él és alkot. Festészetet tanult a stuttgarti Staatliche Akademie der Bildenden Künste-n. Művészetét a Galerie Michael Schultz (Berlin, Peking, Szöul) képviseli. Munkái jelenleg a Velencében megrendezett Natura Nutrix ? Homo Vorax csoportos kiállításon, továbbá a New York-i Gallery Molly Krom-ban szervezett egyéni tárlaton, Relocation címmel tekinthetők meg.

Szóljon hozzá!