ZETApress

hírportál

Bea ferencvárosi algái

Arts MénagersRoskó Bea: Arts Ménagers / Használj arra, amire való vagyok! című kiállítása nyílt meg tegnap este 6-kor a Ráday utcai 2B galériában. A július 17-én péntekig látható tárlatot Birkás Ákos nyitotta meg.

Kettő, kicsit bonyolult, kicsit szomorkás, nagyméretű, ráadásul fekete-fehér fotómontázs-sorozat elkészítése után egy kis vidámságra vágytam. Valami banálisat, színeset csinálni a térben, ami a komolytalansága ellenére sem lesz üres. Legyenek textilalgák, …hiszen egy nő varrogat, színes rongyokból.

Minél szegényebb helyén jár a világnak az ember, annál fontosabb szerepét látja a hulladéknak. Mit lehet tenni a nyomorral és azzal a fájdalommal, amit kivált belőlünk? Ahogy az alga a tengervízből, egy alkotó ember is megpróbálja kiszűrni a mocskot. Egy vidéki magyar használt ruhaüzletben megláttam egy gyönyörű angol estélyi ruhát, ez is hulladék volt. Megvettem, felszabdaltam és a legkisebb darabot is elhasználva megvarrtam belőle az első algát. Így szól egy héber mondás: A fájdalmat el kell használni. Ha magunkba zárjuk, soha nem fog enyhülni.

Az utazás nyitás. A megértéshez szét kell szedni, hátra kell lépni. A fájdalmat fel kell vágjam, mint a kisgyerek a játékmackót, tudnom kell, hogy mi van benne. A tengeri algák földünk légkörének legfontosabb oxigéntermelői. Bolygónkat több mint három és félmilliárd éve borítják, valószínűleg a legkorábbi ismert növények. Az alga egyértelmű kapcsolata a tengerrel az élet vegetatív formája, a mélyből jövő tudattalan. Női elem, archaikus forma, anyai örökség. Rongyszedő és drótostót, vidáman varrogatom az algákat ? vallja a három gyermekes művésznő.

Intenció a Ráday utcában

Végh Péter festőművész Intenció című kiállítása nyílt meg tegnap este 7-kor a ferencvárosi Art9 Galériában. A július 12-én vasárnapig látható tárlatot Kaci Simon festőművész nyitotta meg. ? Számomra a festés egyszerre útkeresés és egyfajta rituális cselekedet, önmegismerés. A képek készítésének folyamata úton tart, mely mindig két erőhatás között vezet a zajtól a csend felé. Szándékom az anyag átszellemítése, egy hang létrehozása, amely ütközés nélkül történik. Egy reduktív misztikus világban, egy személyes térélményben, ahol a mikró és makró, a bensőséges és a kozmikus egyszerre van jelen ? vallja az alkotó.

Szóljon hozzá!