ZETApress

hírportál

Postaautón a Bélyegmúzeumba

Az éjszaka üzenetét tartalmazó óriás képeslapot indított útjára a Múzeumok éjszakája délutáni eseményén Hoppál Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum előtt. A hajnalig tartó programsorozatban országszerte több mint 450 intézmény, köztük 108 budapesti múzeum vesz részt.

Az óriási képeslap este 11-ig a Magyar Posta segítségével eljut mindegyik múzeumba, ahol rákerülnek az intézmények egyedi, külön erre az alkalomra tervezett bélyegei. A különleges üzenetet végül a Bélyegmúzeumban állítják ki ? A képeslap virtuális kapocs a 108 múzeum között, egységes üzenete jelképezi, hogy a kultúra egésze mindannyiunk közös öröksége ? hangsúlyozta Nikodém Gabriella, a Bélyegmúzeum igazgatója az óriás képeslap útra indításakor. Fotóink Lantai József felvételei.

Hoppál Péter méltatta, hogy a Múzeumok éjszakáján az idén korábbi éveket felülmúlva már mintegy 450 intézmény több mint 2500 programmal vesz részt, a rendezvénysorozat a magyar kultúra napja mellett az egyik legjelentősebb kulturális program. Az államtitkár a helyszínen megnézte a múzeum állandó kiállítását és a Meseutótól a Merkurig ? A hazai gépjármű-kereskedelem története című időszakos tárlatot is. (Június 3-i megnyitójáról idekattintva olvashatunk.) Az MKVM látogatói a nap során számos interaktív programon vehetnek részt: óriás Trabant puzzle-t rakhatnak ki 3D-ben, kipróbálhatják, milyen csomagokkal megtömni egy Trabantot és beülhetnek egy pedállal hajtott igazi Trabike-ba is.

? A Múzeumok éjszakája programsorozata az idén két fő téma köré szerveződött. Több mint ötven intézmény kínálja programjait, gasztronómiai, kínálatát, kiállításait, múzeumpedagógiai foglalkozásait az Élő Erdély-tematikájában. A másik téma Eger, mint központi helyszín. Célja, hogy minél több látogató jusson el a városba és vidékére, látogassa meg kulturális intézményeit, vendéglátóhelyeit és múzeumait ? emelte ki Hoppál Péter. Az államtitkár elmondta, hogy az eseményhez kapcsolódva a kulturális államtitkárság felkérésére a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum három pályázatot hirdetett.

Az idei Múzeumok éjszakája résztvevői egyrészt a délutántól holnap hajnalig tartó programsorozat megörökítésével nyerhetnek: értékes nyereményeket osztanak ki azok között, akik múzeumi sétáikról készített 30-90 másodperces videofilmjeiket vagy fotóikat hétfő éjszakáig feltöltik a Kormányoldalon megadottak szerint. A termékfejlesztési pályázaton arra kíváncsiak a szervezők, hogy a jövő évi éjszakai múzeumlátogató programsorozaton milyen különleges emléktárgyat szeretnének látni a látogatók az egyes intézményekben, múzeumokban. Ennek leadási határideje november közepe. A BKK az idén is hat útvonalon külön múzeumi járatokat indít, hogy a múzeumok éjszakai vendégeinek megkönnyítsék a helyszínek közötti közlekedést.

Szóljon hozzá!