ZETApress

hírportál

Kamionnal megyéken át

Véget ér a Magyar Természettudományi Múzeum országjáró körútja a városi természetről. Az MTM vándor természetbúvár-teremmé átalakított kamionja május közepétől június közepéig járta az országot ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón Dr. Korsós Zoltán főigazgatótól és helyettesétől: Dr. Medzihradszky Zsófia projektvezetőtől.

Tíz helyszínen több ezer gyerek és felnőtt játszott, ismerkedett a környezettel: növényekkel, állatokkal, az élővilág szabad szemmel is látható vagy éppen mikroszkopikus méretű részleteivel. A programon részt vevők a múzeum munkatársainak segítségével járhatták végig a helyszíneket, és játékosan ismerhették meg az ember közelében fellelhető városi természet kincseit.

Miért indultak útnak? ? Manapság a Föld lakosainak túlnyomó többsége városokban él. Eltávolodtak a természettől, nem ismerik, nem értik, és ezért gyakran félnek tőle. Pedig nincs más lehetőségünk, a természet része vagyunk, és életünk a természettől függ. Országjáró körutuk során kis lépést tettek ennek felismertetésére. Reményeik szerint ezekből az első lépésekből a mindennapokban kíváncsiság, tudásvágy, majd tudás születik. Szakértőik ismerik a közelünkben lakó madarakat, a panellakó denevéreket, a padláson hancúrozó nyesteket, a városban is élő gombákat vagy éppen a gyakran allergiát okozó gyomnövényeket. A guruló múzeummal rendhagyó formában szállították házhoz a kalandot: sok érdekességet, játékot, preparátumot és természetrajzi tudást. Tapasztalataik szerint látogatóik barátkoztak vagy szörnyülködtek, rácsodálkoztak, érdeklődtek, de mindenképpen nyitottak voltak a természetrajzi tudás iránt.

Allergiás vagy? Akarod látni, mitől prüszkölsz? Most megtudhatod, hogy miért sima a macska, és miért érdes a kutya szőrének tapintása? Tudod-e, hogy a lábunk alatt lévő talaj nyüzsög az élettől? Nézd meg, mit láthatsz egyetlen marék földben! ? Játékra hívtak mindenkit, és sokan el is jöttek. Játszottak az óvodások, kisiskolások, de a felnőttek is. Varázsvilág a mikroszkópban; denevér, nyest, veréb és légy ?túlélőtúrája? a hazajutásért; a mohák, a zuzmók, a gombák bemutatkozása kalandra csábított minden résztvevőt.

Céljuk az volt, hogy megismertessék vendégeiket a minket közvetlenül körülvevő ?mindennapi? élőlényekkel, és érthető módon adják át azt a tudást, amellyel a muzeológus kollégák rendelkeznek. A kaland házhoz jön-programon több ezer ember vett részt. Leglátogatottabb helyszínük ? nagy meglepetésükre ? Dévaványa volt, ahol a szó szoros értelmében a város összes óvodása és iskolása megfordult a kamionban. Örömmel tapasztalták, hogy kicsik és nagyok lelkesen vettek részt a programon, és sokak szájából hangzott el a kérdés: Mikor jöttök megint? Természetesen a nagy kedvenc a kamion volt, de népszerűségnek örvendett az óriás-társasjáték, a mikroszkóp és a fakirakó is, a ?rajzolós? sátorban pedig mindenki megfordult.

A projekt weboldalán és Facebook-oldalán az érdeklődők nyomon követhették a kamion útját. A honlapon ismereteket és értékes információkat is olvashattak a városi vadonról, sőt az itt bemutatott témákból fotó- és rajzpályázatot is hirdettek. A nyertes képekből készült kiállítás mától a Ludovika téri múzeumban látható. Országjáró körutuk során a következő helyszíneken és időpontokban találkozhattak velük az érdeklődők: május 16-17-e Budapest, Múzeumok Majálisa; május 23-a Mosonmagyaróvár, FUTURA Interaktív Természettudományi Élményközpont; május 28-a Tabajd, Mészöly Gedeon Református Általános Iskola és Óvoda; május 29-e Szombathely, Vasi Skanzen; május 30-a Veszprém, Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark; június 5-e Dévaványa, Általános Művelődési Központ; június 6-a Miskolc, Hermán Ottó Múzeum; június 7-e Gyöngyös, MTM Mátra Múzeuma; június 11-e Vászoly, Faluház, június 12-e Kecskemét, Kiskunsági Nemzeti Park Természet Háza; június 13-a Szegedi Vadaspark, június 19-20-a Budapest, Magyar Természettudományi Múzeum ? záróesemény.

A sajtótájékoztatón bemutatták a program eredményeit és ízelítőt kaptunk azokból az ismeretterjesztő játékokból, lehetőségekből, amelyeket a múzeum kínált az országjáráson. A kamionban bemutatott témákból fotó- és rajzpályázatot hirdettek, melynek eredményét is ma közölték. Az egyik díjazott Lopkodó mókus című Margitszigeten készült fotójával Frekot Erika, a Barangoljvelem.hu portál tulajdonosa lett. A budapesti középiskolai biológia tanárnő tanóráin is rendszeresen felhasználja természetfotóit. A múzeumban is többször megfordult tanítványaival, a Kutatók éjszakájára is idehozta őket. Nemcsak fényképez, meséket is ír a kisebbeknek. A Kossuth Kiadó rövidesen megjelenteti első könyvét, mely négy meséjét tartalmazza a sokból. Reméli, hogy ezzel egy új mesesorozat veszi kezdetét!

Szóljon hozzá!