ZETApress

hírportál

Molnár C. Pál Itáliában

Molnár C. PálPéntek este fél 6-kor a Bródy Sándor utcai Olasz Kultúrintézetben került sor a Molnár C. Pál (1894-1981) ? Itália a művész szívében című kiállítás megnyitójára. Az ünnepségen felszólalt Salvatore Ettorre művészettörténész professzor, a Magyarországi Olasz Kultúrintézet igazgatója, Giuseppe Monsone, a POLIS Nemzetközi Kulturális Egyesület elnöke, Szabó Győző, az ELTE egyetemi tanára, a Római Magyar Akadémia volt igazgatója, és Csillag Péter, Molnár C. Pál unokája, a Molnár C. Pál Múzeum igazgatója, valamint Demjén Anita, az ENIT (Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal) képviselője.

A megnyitót követően a Kultúrintézet nagytermében zajlott az Itáliai emlékek című kulturális kerekasztal-beszélgetés az Olaszországban tanult kiemelkedő magyar művészek (illetve leszármazottjaik) részvételével. Az est a Halmos Fatime Trio: Halmos Fatima (ének), Horváth Plútó József (nagybőgő) és Horváth Nándor (cimbalom) rövid koncertjével zárult. A megnyitót, illetve az azt követő kerekasztal-beszélgetést fogadás követte.

A rendezvény a POLIS Nemzetközi Kulturális Egyesület, az Olasz Kultúrintézet és az ENIT (Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal) együttműködésében jött létre. A Molnár C. Pál ? Itália a művész szívében című kiállítás október 31-ig tekinthető meg hétfőtől csütörtökig 10-től 17 óráig, péntek-szombaton 10-től 13 óráig, míg vasárnap zárva tartanak.

Molnár C. Pál a Sajtókávéházban

Ma délután 4 órakor a Ménesi út 65-beli Molnár C. Pál műterem múzeumban kerül sor a Sajtókávéház októberi rendezvényére. Abban az épületben leszünk, ahol a művész közel 50 évig dolgozott. Leánya, Dr. Csillag Pálné Éva asszony 1984-ben nyitotta meg az életművet bemutató kiállítóhelyet és 1986 óta itt működik a MCP Baráti Kör. A múzeumról és történetéről Csillag Péter, a művész unokája beszél.

A múzeumi körképet követően Itt szabad az eget zöldre festeni! ? Vallomások a honi közművelődés kezdetéről és közelmúltjáról című kötet sajtóbemutatója következik. Szerkesztő: Pálfy Katalin, koncepció és koordináció: Lipták Mária. Ezután Vásárhelyi Tamás ajánlja A nyitott múzeum című könyvét (SZNM-MOKK).

A tárlattavernában Molnár C. Pál sportrajzait láthatjuk, melyeket az 1928-as Amsterdami Olimpiához készített, és Mendlik Lajos képnaplóját is megnézhetjük. A filmvetítésen Álmok szenvedélye címmel a Duna TV tavaly készült portréfilmjét láthatjuk Molnár C. Pálról.

Szóljon hozzá!