ZETApress

hírportál

Nem csak felnőtteknek!

Múzeumok éccakájaTrabant-emblémás sütik és pizsamabuli a Múzeumok Éjszakáján! Számos különleges gyerekprogram várja a legfiatalabbakat június 20-án szombaton. A késő éjszakáig tartó programok mellett egyre több múzeum szervez különleges rendezvényeket a gyerekeknek az ország legnagyobb kulturális eseményének napján.

Így nem csak a felnőttek, hanem a legkisebbek is részesei lehetnek a különleges múzeumi kalandnak, ők is megismerhetik, hogy milyen az, amikor más arcát mutatva kitárja kapuit egy hétköznapokban kevésbé izgalmasnak tűnő gyűjtemény ? tudatta Andrási Kata, Preport PR. A Múzeumok Éjszakája hivatalos programjai 18 órakor kezdődnek, de a gyerekeknek szóló programokat ennél korábbra szervezték az intézmények, van olyan múzeum, ahol már délelőtt 10 óráról várják a gyerekeket, de délután négy órától a helyszínek nagy részén zajlik majd valamilyen, a legifjabb generációt becsalogató program. Egyebek mellett kézműves foglakozással, színházi előadással, koncerttel várják a gyerekeket, de a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban pl. Édes kis Trabantom címmel sütemény formájában örökítik meg a világhíres kisautó emblémáját, a Magyar Nemzeti Múzeumban pedig pizsamabulira, mumusmustrára és a rossz álmok elleni lézer-harcra hívják a gyerekeket.

A Magyar Nemzeti Galériában a Garabonciás Gyermekegyüttes Állatmesék című előadását láthatják fogyatékkal élő és egészséges gyermekek tolmácsolásában, ahol a tánc és a pantomim nyelvén elevenednek meg La Fontaine meséi. A Csodák Palotájában rázós kísérleteket végezhetnek a gyerekek, a műemléki játékok titkaira pedig az Állatkert Holnemvolt-parkjában derül fény. A Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeumban gyerekjóga lesz, a Magyar Természettudományi Múzeumban kalandtúrákat szervez, de az Országos Meteorológiai Szolgálat is kínál gyerekprogramokat ezen a napon. Az MTVA Látogatóközpontjában a televízióból ismert mesefigurák, Süsü és a Tévémaci kelnek életre.

A Múzeumok Éjszakáján 6 éves kor alatt ingyenes a belépés, de fölötte is csak 600 forintba kerül a gyerekeknek a minden helyszínre érvényes karszalag. A múzeumok zöme év közben is számos múzeumpedagógiai programmal és gyerekeknek szóló rendezvénnyel csábítja a legfiatalabbakat a múzeumba. A statisztikák szerint az évente a múzeumokba jegyet váltó több mint nyolc- és félmillió látogató csaknem egyharmada diák, vagy annál fiatalabb gyermek.

Országszerte több mint négyszáz intézmény csaknem kétezer programot kínál az idei, június 20-ára meghirdetett Múzeumok Éjszakáján. Az ország legnagyobb kulturális rendezvényén idén először kiemelt tematikához ? Élő Erdély ? is kapcsolódhatnak a résztvevő intézmények, a vidéki városok közül pedig Eger kerül fókuszba. A látogatók ezen az éjszakán nemcsak a múzeumok és kiállítóhelyek, hanem számos más kulturális, művészeti és közművelődési intézmény, könyvtár, levéltár, kulturális örökségi helyszín, műemlék vagy civil szervezet gazdag programjaiból választhatnak. Az EMMI 13. alkalommal szervezi meg a rendezvényt, melynek részletes programját idekattintva és mobil alkalmazáson is elérhetjük. A budapesti programok a Fidelio magazin ingyenesen hozzáférhető Múzeumok Éjszakája különszámában is olvashatók.

Szóljon hozzá!