ZETApress

hírportál

Lengyelek a múzeumban

Joanna StempińskaA Magyar Örökség Díjas Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban a Lengyel Szeptember programsorozat részeként Lengyel menekültek Magyarországon című Nemzetközi Történészkonferencia és ünnepélyes kiállítás megnyitó lesz holnap délelőtt.

A kiállítást Joanna Stempińska, a Lengyel Köztársaság nagykövet-asszonya és Holló József ny. altábornagy a HM HIM főigazgatója nyitja meg. A történész konferencián Andrzej PrzewoĹşnik professzor, a Harc és Mártíromság Emlékezetét Őrző Tanács államtitkára tart megnyitó előadást az altábornagyi köszöntőt követően.

Miután 1939-ben a náci és a kommunista szovjet diktatúra megszállta Lengyelországot, a magyarok, annak ellenére, hogy körülményeik, politikai érdekeik éppen az ellenkezőjét diktálták, erkölcsi kötelességüknek érezték, hogy megnyissák határaikat a lengyelek tízezrei előtt. A hazájukat elvesztett lengyel menekültek nem pusztán a hétköznapi magyar emberektől kaptak azonnali, önzetlen és baráti segítséget, de a közhivataloktól is, amelyek egyes vezetői olykor saját életük kockáztatásával is segíteni igyekeztek honfitársaimon, köztük szép számmal zsidó származású lengyeleken is.

Befogadták honfitársaimat, elviselhetőbbé tették, hogy a katonai menekültek innen juthassanak át a külföldön szerveződő náciellenes katonai alakulatokhoz. A magyarok ezzel újabb láncszemet teremtettek abban a láncolatban, amely talán a Népek Tavasza idején vette kezdetét, és folytatódódott a kommunizmus idején, 1956-ban, majd 1989-ben, amikor az egyik nemzet feltétel nélkül és önzetlenül támogatta a másikat a küzdelemben. A számtalan ismert és névtelen barát segítségét a lengyel nemzet soha nem fogja elfelejteni.

Azt hiszem, az utókor kötelessége nem lehet más, mint hogy ápolja e hősök emlékét, hogy mindnyájunknak a jövőben is példát mutathassanak arról milyen az, amikor valaki ellenséges viszonyok közt, saját egzisztenciáját veszélyeztetve, önként vállal kockázatot egy másik testvéri népért olyan közös érdekeink védelmében, mint az emberiség, a hazaszeretet és a hit ? vallja Joanna Stempińska, a Lengyel Köztársaság nagykövete.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Lengyelek szeptembere | ZETApress

Szóljon hozzá!