ZETApress

hírportál

Múzeumi Meseautó

A Meseautótól a MerkurigA Meseautótól a Merkurig ? A hazai gépjármű-kereskedelem története című nyílt kiállítás tegnap délután a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) és a Magyarjármű.hu weboldal szerkesztőségének együttműködésében, az Autós Nagykoalíció támogatásával. Megnyitotta: Knezsik István, az AN elnöke.

A szeptember 27-én vasárnapig látogatható időszaki kiállítás 1900-tól 1989-ig mutatja be a hazai automobil- és motorkerékpár-kereskedelem múltját. A kiállítás szakmai kurátora Négyesi Pál autóipari elemző, autótörténész, a Magyarjármű.hu weboldal szerkesztője, az Óbudai Egyetem Bánki Donát karán szervezett veterán gépjármű-restaurátor szakmérnöki képzés óraadó tanára, a University of Leicester, School of Museum Studies PhD hallgatója. Köszöntőt mondott: Kiss Imre múzeumigazgató.

A kiállítás 23 tabló segítségével mutatja be a hazai gépjármű-kereskedelem múltját a XX. század elején létesített első kereskedésektől az 1989-es rendszerváltásig. Feltárul egy érdekes, izgalmas szakma múltja. Szó esik budapesti és vidéki kereskedésekről, az autókereskedelem szociológiájáról, a reklám és az autók kapcsolatáról. Külön részt szentel az autó- és motorkerékpársport históriájának, amely számos ponton kapcsolódott a kereskedelemhez.

Az installációk között a GoTrabiGo csapata által adományozott Trabant jelenti a fő érdekességet. Az autóba be lehet ülni, így a szülők, nagyszülők megmutathatják gyerekeiknek, unokájuknak egykor milyen járművel közlekedett az ország. Egy Klíma I kútoszlop, kiegészítő tárgyak és néhány tabló segítségével bemutatják a benzinkutak hazai históriáját.

A Maróti Gyűjteménytől kölcsönkapott Berva, Danuvia motorok, továbbá korabeli játékok, rádiók és más műszaki eszközök, illetve fényképek segítségével felidézik az Állami Áruházak hangulatát. Két installáció foglalkozik azzal, hogyan nézett ki egy autókereskedés az 1920-as években, illetve milyen volt a Merkur átadótelep légköre. A kiállításon tablók, installációk, múzeumpedagógiai játékok kapnak helyet. A tárlat ideje alatt előadásokra is sor kerül, illetve klasszikus járművekkel foglalkozó klubok tagjainak is látogatást szerveznek.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Postaautón a Bélyegmúzeumba | ZETApress

Szóljon hozzá!