ZETApress

hírportál

Budapesti lenyomatok

Pszeudo BéPéA THÉBA Művészeti Akadémia növendékeinek kiállítása nyílt meg tegnap este 19 órakor Pszeudo BéPé címmel a belvárosi Szép Műhelyben, a Szép u. 5. IV. emeletén. Megnyitotta: Lajtos Mónika életművész és Nagy András grafikus művész. Közreműködött: Jancsó Sarolta színművész és Baráz Ádám zongoraművész.

A fiatal művészek festményekkel, grafikákkal, fotókkal, installációkkal, a divat- és stílus szakosok öltözékkiegészítőkkel, divatbemutatóval mutatkoztak be a látogatóknak. !pszeudobépé? ? Interakció és elidegenedés. Ott lét és nem lét. A posztmodern ember válsága. Röviden ezekkel a címszavakkal ragadná meg a !pszeudobépé? kiállítás a mai ember egzisztenciális és szociokultúrális válságát. Minden nagyvárosban a léthelyzet egy zsúfolt közeget kényszerít ki magából, holott a körülöttünk lévők nagy része idegen, mégis együtt élünk.

A kiállítók a belső feszültséget átérzelmezett városképpel, installációkkal és megoldásokkal igyekeznek kivetíteni a kortárs technikák és modernista gondolatiság segítségével. Mi lenne, ha az emberi jelenlét nem is lenne valós jelenlét? A neurotikusság és a változatos elemek keveredése nem csak a letargiát közvetíti, hanem egyfajta ironikus fricskát is ad az ember gondolkodásmódjára, ami komikus felütést kaphat. Ezeket a felütéseket igyekeznek megragadni a kiállítók műveikkel. A koncepció egy általános nagyváros szindrómát igyekszik megragadni, amelyet társas magányként definiálhatunk. ?BéPé? változik, a tömeg marad!? ? kérdi Lajtos Mónika életművész.

Nem szeretnénk, ha jövőre mi is csak ?lenyomatokban? létezhetnénk, annak ellenére, hogy az iskola 2015 szeptemberétől nem kap állami támogatást. 34 éve küzdünk, mint iskola és ?csakazértis? továbblépünk. A művészetnek szüksége van a társadalom, az emberek elismerésére, mert a művészet az emberekért létezik, és addig létezik emberiség, amíg a művészet is létezhet! ? vallja Andor Edit, a THÉBA Stúdió ? Andor Alapítvány képviselője, az iskola fenntartója.

Szóljon hozzá!