ZETApress

hírportál

Pascal a Váci úton

Pascal JelenetfotójaA Budapest Art Factory (BAF) a 2015-es év első rezidensének egyéni kiállítását mutatta be tegnap este 18-tól 20 óráig a Váci út 152-156-ban. A francia származású Pascal Dombis májusi rezidenciája alatt elkészült videó installációját láthattuk The End(less) címmel a BAF Kiállítótérben.

Az installáció megtekintésére június 24-ig előzetes időpont egyeztetéssel lesz lehetséges. Az esemény ideje alatt a BAF állandó művészeinek ? Csurka Eszter, Kucsora Márta, Juhász Dóra, Herman Levente és Szász Sándor ? műtermei is látogathatók. Az alkotók tegnap is szívesen meséltek munkájukról. Általában májustól októberig dolgoznak itt, mert télen hidegek a fűtetlen helyiségek.

Pascal Dombis digitális eszközök kombinálásával ? számítógép, fájl és algoritmusok ? teremt megfékezhetetlen, véletlenszerű világokat. A kezdeti stádiumban bináris ellentétpárokat állít fel, mint például a megerősítés/tagadás, vonalak/görbék, fehér/fekete, amelyek később felülmúlják egymást. A műalkotás egyszerű formák felhasználásával éri el az összetettség legmagasabb fokát az osztódás folyamatán keresztül, egy szabálytalan fejlődésnek köszönhetően, amelynek szélsőséges módosulása a véletlen közrejátszásának tudható be.

A The End(less) egy filmművészeti kollázs, amely széles földrajzi területről ? Európa, Amerika, Ázsia, Dél-Amerika és India ? származó, ezernyi filmzáró szekvenciát mutat fel, kontinuitást nyújtva a legkorábbi fekete-fehér filmektől, a legfrissebb hollywoodi kasszasikerekig. A folytonos, határtalan filmtörténeti áttekintés megzavarja a néző megfigyelési módszerét, személyes emlékeket éleszt fel, miközben a folytatódó zárójelenetek, amelyek a vég eljövetelét terjesztik elő, egyben kortárs életvitelünk metaforájaként szolgál arról, hogyan győzhető le a halál.

Pascal Dombis (született 1965, Franciaország) Párizsban él és alkot. A képzőművészt a TZR Galerie (Düsseldorf), Galerie Pascal Janssens (Gent), Galerie RX (Párizs), Art Plural Gallery (Szingapúr), Page Gallery (Szöul) képviselik. Közelgő projektjei magában foglalják egy helyspecifikus padló nyomat installáció készítését a májusi Art15 London Art Fair-en, valamint júniusban egy nagyméretű köztéri műalkotás létrehozását Perth (Ausztrália) belvárosában, Gil Percal építész közreműködésével. Ősszel két egyéni kiállítása nyílik a TZR Kai Brückner Gallery-ban és a Galerie Pascal Janssens-ben.

Szóljon hozzá!