ZETApress

hírportál

Derengés a Trafóban

Lopakodó a TrafóbanAdrian Kiss és Nik Timková: Derengés című kiállítása nyílt meg tegnap este 20 órakor a Liliom utcai Trafó Galériában. A június 21-én vasárnapig látható tárlatot Rieder Gábor művészettörténész nyitotta meg. Kurátor: Fenyvesi Áron, támogatók: NKA, Káli Kövek, Epik Ink.

A Trafó Galéria 2015-ös tavaszi-nyári évadát záró páros kiállítás mindkét fiatal képzőművész első, nagyobb szabású bemutatkozása a magyar intézményrendszerben. A Romániában született Kiss Adrian (1990) és a Szlovákiában született Nik Timková (1986) eddigi pályája jellemző mobil generációjukra, ugyanis kelet-közép-európai gyökereik ellenére mindketten a Central Saint Martins College of Art & Design, University of the Arts Londonban szereztek képzőművészeti diplomát.

Kiss és Timková is annak a kortárs képzőművészeti Y generációnak az alkotója, amit a nemzetközi művészeti élet posztinternet-generációnak nevez. Általánosságban elmondható róluk, hogy anyanyelvként használják a technikai képalkotás minden lehetőségét, hisznek az absztrakt mintázatokban, és nem művészettörténeti referenciákban gondolkodnak, hanem elsődlegesen saját ösztönös praxisukat artikulálják, amely számára nem tabu a design akkurátussága és a divat professzionális funkcionalizmusa sem. Adrian és Nik művei egy új univerzális és globális művészeti nyelv utópikus letéteményesei. A kiállítótérben felvonuló installációkra jellemző egyfajta okkult, misztikus derengés, amiről kiállításuk is a címét kapta. Jellemző továbbá mindkettőjükre, hogy időtlen formakészletükben megpróbálják közös hibrid és áramvonalas nevezőre hozni az organikusságot és az indusztrialitást.

Szóljon hozzá!