ZETApress

hírportál

Offsetting a Horizontban

Kristóf Gábor Heidi Hommage Ă  MondrianÚj kortárs művészeti kereskedelmi galéria nyílt meg tegnap este Terézvárosban. Az idén alapított Horizont Galéria hazai és nemzetközi művészekkel dolgozik együtt. A kiállítás az OFF-Biennále Budapest kortárs művészeti programsorozat része.

A kortárs kereskedelmi galéria a festészet, az installáció és az új-média műfajában alkotó progresszív, kísérletező művészeket mutat be és képvisel globálisan kiállításokon, művészeti projektek keretében és vásárokon. A galéria előzménye a 2012-ben elindított Inventio Arts projekt, mely a Horizont Galéria indulásával hosszabb szünetet tart.

A galéria nyitókiállítása Kristóf Gábor: Offsetting című egyéni tárlata. Az Offsetting egy médiumok és műfajok határterületein tett utazás ? a festészet, az ofszet nyomtatás, a film, a fotográfia mezsgyéjén innen és túl. Kristóf Gábor a hagyományos festészet határait térképezi fel és egyben lépi át, a képalkotás aktuális körülményeit, sajátosságait tematizálva. A megnyitó tegnap este 19 órakor volt a Zichy Jenő utca 32-ben. Megnyitotta Török-Illyés Orsolya és Hajdu Szabolcs. A kiállítás megtekinthető június 24-én szerdáig. Szervezők: Arató Balázs, BÜRO imaginaire (Mucsi Emese, Szalipszki Judit).

Kristóf egyedi táblaképeit a képsokszorosítás, az ofszet nyomtatás eszköztárának kiaknázásával hozza létre. Több százezer nyomat (például napilapok, könyvek, plakátok) elkészülésének melléktermékeként jönnek létre azok a funkcióvesztett, selejt nyomólemezek és -köpenyek, melyeket eredeti közegükből a kiállítótérbe átemelve mutat be a Horizont Galéria nyitókiállításán. Nyomdai környezetben talált tárgyakat és látványokat sűrít tehát képekké, művészeti gyakorlatát ily módon sokkal inkább a kisajátítás, mint a klasszikus festészeti hozzáállás jellemzi.

A kiállítás főszereplője a kép, mégpedig az a kép, amely önmagáról beszél; amely különböző műfajok és megjelenési formák között vándorol, változtatja küllemét, értékét és hozzáférhetőségének fokát. Kristóf Gábor legfrissebb munkái azonban nem arról a közhelyről beszélnek, miszerint egyre több kép vesz minket körül, hanem arra hívják fel a figyelmet, hogy a világról szerzett tudásunkat meghatározó képgyár ipara mögött van még mire rácsodálkoznunk. Kristóf Gábor (1988 Košice-Kassa, Csehszlovákia) 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. 2013-ban az Essl Művészeti Díj egyik jelöltje volt. 2014-ben szerepelt a pécsi és kassai Privát nacionalizmus kiállításokon. 2015-ben Derkovits-ösztöndíjban részesült. Budapesten él és dolgozik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Amigzaj a Horizonton | ZETApress

Szóljon hozzá!