ZETApress

hírportál

Holtpont a Fugában

Gaspar Risko: ImpasseRiskó Gáspár: Holtpont című kiállítása nyílt meg tegnap este a Fugában. A május 31-én vasárnapig látható tárlatot Bartha Edit (Fiatal Fotóművészek Stúdiója) nyitotta meg. Köszöntőt mondott Uhl Gabriella kurátor.

A Fotóhónap 2014 Fesztivál keretében a FUGA Budapesti Építészeti Központban megrendezett portfolio review fődíját Riskó Gáspár fotográfus nyerte. A Holtpont című sorozat egy nagyobb alkotói ciklus része, amely a természet és a civilizációt megteremtő ember viszonyát vizsgálja. A sorozat a kiállításra újabb fotókkal bővült. A fotográfus által választott tematika: a végtelen forrás és a folyamatos kizsákmányolás ellentéte, és annak feloldási lehetősége egyre élesebb kérdése globális világunknak.

Riskó Gáspár sorozatában arra tesz kísérletet, hogy a fotográfia, tágabb értelemben a művészet segítségével mediatizálja a kialakult helyzetet, vagyis meghalljuk, észrevegyük a marginális területek halk, de mégis intenzív jelenlétét, helyzetéből fakadó elhagyatottságának őszinteségét, a kollektív tudatalattinkban rejlő feszültségeket okozó gondolatainkat és összekuszálódott érzéseinket. Művészi alkotásait hamarosan a honlapján is megtekinthetjük.

Riskó Gáspár 1978-ban született Budapesten. A 2000-es évek elején Sydneyben a School of Visual Arts Kollégiumban cinematográfia képzésen vett részt, hazatérve sajtófotózással kezdett el foglalkozni. 2006 óta szabadúszó fotográfusként tevékenykedik. 2012-ben hosszú távú sorozatokon kezdett el dolgozni, kutatási területe a természet, emberiség, környezet, pszichológia és a spiritualizmus összefonódó kapcsolata. Több egyéni és csoportos kiállításon is bemutatkozott. Ellensúly című sorozata a Herzen utcai TOBE Galériában holnaptól június 25-én csütörtökig látható.

Szóljon hozzá!