ZETApress

hírportál

Alföldi és óbudai nyertesek

A berettyóújfalui Bihari Múzeum és az óbudai Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum (MKVM) vehette át az Év Múzeuma 2014 elismerést a Múzeumok Majálisán megtartott ünnepélyes díjátadón délután a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Dísztermében. Az Év Kiállítása 2014 a miskolci Herman Ottó Múzeum: Elit alakulat ? A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című tárlata lett.

Császtvay Tünde, az MNM főigazgató-helyettese ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy a múzeumok egyre sokrétűbb kihívásokkal néznek szembe. ? Fesztiválközpontnak, központi és közösségi tereknek kell lenniük úgy, hogy közben a tudományos jelleget, a gyűjteményeket és a műtárgyi állományt is meg kell őriznünk és örökül hagyni a következő generációkra. Emellett kreatívnak és újító szelleműnek is kell lenniük, hogy megszólíthassák az embereket és követőket találjanak erre a munkára. Ezen a nehéz úton most megmutathatjuk egy-két múzeumnak, mennyire jó úton járnak ? fogalmazott a főigazgató-helyettes asszony.

Deme Péter, a Pulszky Társaság elnöke szerint minden pályázatból érződött, hogy a tudományos bázison alapuló munka célja az ismeretátadás mellett az, hogy az intézmény a közönség és a közösség által használt térré váljon. ? Immár 19. éve győződhetünk meg arról, hogy ebben a folyamatosan változó miliőben hihetetlen invenciókkal, talpraesettséggel és munkamániával kollégáink az egész országban zseniális munkát végeznek ? tette hozzá az elnök úr.

A Pulszky Társaság ? Magyar Múzeumi Egyesület idén 19. alkalommal hirdette meg pályázatát az év múzeuma kitüntető cím elnyerésére, mely az intézmények működésének átfogó elemzése alapján kivívható rang, a múzeumok elmúlt évi fejlődését értékeli az elismerésről döntő bizottság. Idén hét intézmény közül választották ki a legjobbat. Az 1947-ben alapított berettyóújfalui múzeum az intézményben őrzött tudás széles körű megosztásáért, a városban és a gyűjtőkörébe tartozó teljes területen az oktatásban, nevelésben játszott szerepéért kapta az elismerést. Széles körű értékmentése, minőségi muzeológiai munkavégzése révén eredményesen szólítja meg a környék lakosságát, oktatási és nevelési intézményeit ? áll a szakmai zsűri bírálatában. A budapesti Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új helyszínen történő magas színvonalú kialakításáért, folyamatos fejlesztéséért, az új állandó kiállítások kiemelkedő nívójú megvalósításáért részesült a díjban.

A múzeumok közül a szakmai bizottság különdíját kapta a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum magas színvonalú szakmai bemutató tevékenysége és turisztikai vonzereje elismeréseként. Az Országos Közgyűjtemények Szövetsége és az ICOM Magyar Nemzeti Bizottság különdíját a szentesi Koszta József Múzeum kapta szakmai, muzeológiai és tudományos tevékenységéért. Elismerő oklevelet kapott a jászberényi Jász Múzeum, a nyíregyházi Sóstói Falumúzeum és a tiszavasvári Vasvári Pál Múzeum is.

Az ötödik alkalommal kiosztott Év kiállítása cím díjazottját ebben az évben 13 intézmény nevezett tárlata közül választotta ki a szakmai zsűri. A miskolci Herman Ottó Múzeum állandó kiállítása korszerű eszközökkel és egységes arculattal, látványos térképekkel, makettekkel, grafikai munkával mutatja be a Karos település határában előkerült honfoglalás kori temetők különleges leleteit.

Az Év Kiállítása 2014-díjra nevezettek közül elismerő oklevelet kapott a Katona József Múzeum, a Magyar Természettudományi Múzeum, a Móra Ferenc Múzeum, a Néprajzi Múzeum és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum egy-egy tárlata. Az elismeréseket az idén huszadszor megrendezett Múzeumok Majálisán adták át. Mint csütörtökön jeleztük, a ma-holnapi programsorozaton 112 múzeum, 45 program, 12 koncert és 15 ismeretterjesztő előadás szórakoztatja a közönséget a Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeumban. Az múzeumok az esemény idei tematikájához illeszkedve a modern XX. század témakörét, eseményeit és személyiségeit értelmezik újra.

Múzeumkertből az Iparművészetibe

Délután Ferenc József és szárnysegédje is megtisztelte a majálist, ahol egy bájos ifjú hölgy is boldogan beszélgetett vele. Utána látogatást tett az általa 1896-ban felavatott Iparművészeti Múzeumban, ahol meglepve fogadták a magas rangú vendéget. Jegyet természetesen nem kellett váltania, de ő császári és királyi felsége és szárnysegédje kardját le kellett adni a recepción, mivel fegyverrel ilyen helyre még ők sem léphetnek be! Az állandó kiállításon megtekintette az alapító okiratot is, melyet ő írt alá még a XIX. században, majd kérdést intézett a teremőrökhöz, akik udvariasan megadták a szükséges felvilágosítást. Ezután őfelsége átment a Lechner Ödön Emlékkiállításra. Fotóink a RakpArt Formáció felvételei.

Szóljon hozzá!