ZETApress

hírportál

Majális a császárral

Több mint 110 intézmény mutatkozik be a 20. Múzeumok Majálisán 16-17-én szombat-vasárnap a Múzeumkertben és a Magyar Nemzeti Múzeumban ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón az MNM földszinti Todoreszku-termében. Megnyitója 16-én 10 órakor lesz a Múzeumkertben.

A május 18-i Múzeumi Világnaphoz kapcsolódó rendezvényen koncertekkel, előadásokkal és kiállításokkal is várják az érdeklődőket, valamint szombat délután 14 órakor átadják a 19. Év múzeuma- és az 5. Év kiállítása-díjakat ? tudtuk meg Deme Pétertől, a Pulszky Társaság ? Magyar Múzeumi Egyesület ügyvezető elnökétől. Az előbbire hét kis-múzeum, az utóbbira kiállítás 13 pályázott, melyből hat jutott tovább a második körbe.

Kiss Nóra fő-szervező az Élő-fényképalbum előtt elmondta, hogy a kétnapos rendezvényen 112 múzeum, 45 program, 12 koncert és 15 ismeretterjesztő előadás szórakoztatja a közönséget. A múzeumok az esemény idei tematikájához illeszkedve a modern XX. század témakörét, eseményeit és személyiségeit értelmezik újra. Fellép Rutkai Bori, a Group?N?Swing, DjPanda és még sokan mások is. A Magyar Nemzeti Múzeum május 16-án szombaton 22 óráig tart nyitva.

A sajtótájékoztatót Dr. Tomka Gábor, az NMN főigazgató-helyettese nyitotta meg, zenét DJ Panda szolgáltatott, ebédet és a frissítőt a Házikó, a fenntartható fejlődést középpontjába helyező étterem biztosította. I. Ferenc József ő császári is királyi felsége is megjelent. Mint állandó szárnysegédjétől megtudtam, az igazi Habsburgokkal is találkozott már, s ez lesz a harmadik Múzeumok majálisa, ahol tiszteletét teszi. A tavalyi majálison is találkoztunk, így az Apponyi-folyosón ismerősként fogadott.

Az audiencián alaposan kikérdezett munkámról, családomról, feleségemről és gyermekeimről is. Arra is kíváncsi volt, hol lakom és hol dolgozom. Jól beszélt magyarul, bár többször kellett a tolmácsolásban szárnysegédje segítségét kérnie. Amikor megtudta, hogy sportrovatom is van a portálon, büszkén újságolta, hogy rendszeresen lovagol és vadászik, majd elbocsátott. Aki szeretne vele találkozni, szombat-vasárnap megteheti a múzeumkerti majálison. Fotóink a RakpART Formáció felvételei.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Alföldi és óbudai nyertesek | ZETApress

Szóljon hozzá!