ZETApress

hírportál

Autóbuszos nosztalgia

NosztalgiabuszKülönleges modellek és dokumentumok láthatók mától augusztus 9-én vasárnapig A 100 éves a budapesti autóbusz közlekedés című kiállításon a Kazinczy utcai Elektrotechnikai Múzeumban, ahol az elmúlt évszázad budapesti buszait ismerhetik meg a látogatók. A délelőtti megnyitóra egy nosztalgia autóbusszal utaztunk a Városligeti körúti Közlekedési Múzeumtól.

1915. március 1-jén reggel 7 órakor az Andrássy út és a Váczi körút (ma Bajcsy Zsilinszky út) sarkáról egy Austro-Daimler gyártmányú emeletes akkumulátoros és egy, a kistarcsai Gép-és Vasút-felszerelési Gyárban készült egyszintes benzinmotoros busszal elindult a menetrend szerinti közlekedés. Rendszámuk XX-1 és XX-2 volt. A kiállítás a budapesti autóbusz közlekedés 100 éves történetéből ragad ki jelentős elemeket. Bemutatja a 100 évvel ezelőtti Budapest közösségi közlekedését, azt a közeget, amiben az első menetrend szerinti autóbusz elindult az Andrássy úton. Modelleken, fényképeken lehet nyomon követni a budapesti autóbuszpark alakulását, azt, ahogy az egyre nagyobb, egyre több utast szállító járművek sorra jelentek meg a főváros útjain.

A kiállításban felállított autóbusz-vezető szimulátorban elsősorban a gyermekek tapasztalhatják meg: milyen érzés buszsofőrnek lenni, míg az ?utasok? kipróbálhatják az egyes korszakok autóbuszainak üléseit. A kiállítás külön kitér a különleges buszokra, amelyek közül számos nem az Ikarus Gyárban készült, hanem az autóbuszgarázsokban, így a világ első közforgalomba állt csuklós busza is. A kiállításban látható lesz az a tangóharmonika, amelyről a kárpitosok a csuklós busz csuklórészének burkolatát mintázták.

Szóljon hozzá!