ZETApress

hírportál

Milánóból jelentjük

Tegnap megnyílt a milánói világkiállítás, az Expo 2015. A rendezvényre már az első nap tízezren látogattak el. Megnyitó beszédében Matteo Renzi olasz miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a világkiállítás reményt és fordulatot akar adni a világ válságövezeteinek ? tudtuk meg Vígh Alextől, aki a helyszínen fényképezett.

A kormányfő köszönetet mondott az Expo 2015-öt megvalósító tízezer munkásnak is, úgy fogalmazva, hogy Olaszországnak ma kezdődik a holnap! Renzi a nemzeti himnusz sorait idézve kijelentette: Olaszország talpra állt és kész arra, hogy a világkiállítással reményt adjon és fordulatra ösztönözze a világot. Az olasz kormányfő szerint fordulatra a Földközi-tengeren van szükség, amelyet az évek óta tartó érdektelenség temetővé változtatott, reményre pedig Afrikában, a Balkán-félszigeten ? amely még mindig nem tagja az EU-nak ?, a továbbra is békét sürgető Közel-Keleten és Európa háborútól szenvedő keleti határán, valamint a terrorizmus globális fenyegetésével szemben.

Matteo Renzi arra buzdította Olaszországot, hogy önsajnálkozás helyett higgyen magában és a jövőjében. Hangsúlyozta: sokan abban sem hittek, hogy Olaszország képes lesz eljutni az Expo 2015 megnyitásáig, de sikerült. A színpadon Matteo Renzi kormányfő kezet fogott az olasz zászlót felvonó Romano Bigozzi 78 éves építésvezetővel. Az ünnepségen az olasz politikai és gazdasági élet képviselői és a nemzetközi delegációk mellett az Expo 2015 dolgozóinak és munkásainak küldöttsége, valamint nagyon sok gyerek és fiatal vett részt. Renzi elsőként a földrengés sújtotta Nepál, majd Olaszország pavilonját kereste fel.

A nyitóünnepségen videón bejelentkezett Ferenc pápa és azt kérte, hogy a világkiállítás globalizálja a szolidaritást, kenyeret és méltóságteljes munkát adva a világban éhező millióknak. A Táplálni a világot, energiát adni az életnek mottójú világkiállítás főszereplői azok legyenek, akik ma is éheznek, akik ma sem tudnak emberhez méltóan táplálkozni! ? hangsúlyozta az egyházfő. Hozzátette: a teremtett világ tiszteletben tartásával azt kell elérni, hogy egyetlenegy ember számára se hiányozzon a mindennapi kenyér!

Első nap: a megérkezésem napja

Szeretek ott lenni az esemény elején, így április 30-án útra keltem vonattal Bécsen keresztül. A legolcsóbb vonatjegy Wien ? Milano között 29 ?, ha időben megveszi az ember. Ehhez jár a 10 eurós csatlakozó jegy Budapest és Wien között. Aki későn dönt, 10-20-30-40 euróval többet fizet, időponttól és kategóriától függően ülő, fekvő vagy hálókocsiban. Visszafelé ugyanez a játék. Tehát 1-2 hónappal előre célszerű gondolkodni. Ami engem illet, már két éve tudtam a Világkiállításról, a ’90-es években voltam már Sevillában és Lisszabonban, majd 2000-ben a Hannoveri Expón.

Reggel érkeztem a nagy pályaudvarra, Milano Centraléra, rögtön átmentem a Lambrate állomásra ? ennek közelében volt a szállásom, ifjúsági házban. Este meglepve vettem észre, hogy lányok is vannak a szobában ? koedukált volt a szállás hely! Hasonló élményben volt már részem Barcelonában, de ott a zuhanyzó is közös volt. Sietnem kellett, hogy a megnyitó ceremóniából el tudjak csípni még valamit. Vettem jegyet az automatából a kiállításig. A normál városi jegy nem érvényes az Expó megállóig, lényegében az utas nyilatkozatot tesz, hogy tudomásul veszi mindezt. A sima jegy 1,50 ?, ami érvényes a RHO Fiera (EXPO) megállóig, az pedig 2,50 ?, nemcsak az 1-es metró vonalon érvényes hanem átszállásokkal együtt, a vonatra ugyanennyi. A dómtól 13 megálló, de 2 vége van a vonalnak, a RHO Fiera lesz a nyerő.

Tehát a csomagot a hostelben hagytam, ami jó döntésnek bizonyult, mert az expón nincs csomagmegőrző (Sevillában volt) és robogtam a megnyitóra. Az akkreditálással némi gond támadt ? nem találták a nevemet. Visszakerült a személyim az első hölgyhöz, aki ránézett az okmányra és felkiáltott: Ah, Alessandro! Úgy tűnt, hogy tudja mi a Sándor olaszul, így már sínen voltam, a továbbiakban a V betűnél keresték a nevem. Hamar meg is kaptam a kitűzőt. Javában folytak a megnyitó beszédek mire bejutottam, s a végén Matteo Renzi miniszterelnök ténylegesen megnyitotta az Expo Milano 2015-öt. Holnap a világkiállítás főutcájával folytatom.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Expó 2015. Milánó | ZETApress

Szóljon hozzá!