ZETApress

hírportál

Polska Ferencvárosban

Eljövendő napok a TrafóbanAgnieszka Polska: Eljövendő napok (Future Days) című kiállítása nyílt meg tegnap este 19 órakor a ferencvárosi Trafó Galériában. Agnieszka (1985), a lengyel kortárs képzőművészet legújabb üstököse május 10-én vasárnapig látható első magyarországi kiállításán mutatkozott be a közönségnek.

Polska egy olyan új lengyel művésznemzedék kulcsfigurája, akik azzal kísérleteznek, hogy elmossák a fikció és a dokumentarizmus esztétikai határait. Polska neokonceptuális videóinak és filmjeinek egyik kutatási fókusza a ?60-70-es évek magánmitológiáira irányul. Trafós kiállításának gerincét alkotó különleges hangulatú Eljövendő napok című művének főszereplői is desztillált művész-archetípusok, akik a túlvilágon bolyonganak.

A filmet a művésznő Gotlandon forgatta, a helyszín további referenciákkal is bír, mivel Tarkovszkij Áldozathozatal című filmje is itt játszódik, arról nem is beszélve, hogy a szigetcsoporton élt haláláig Ingmar Bergman, akinek szintén több filmjét ihlette meg a balti-tengeri sziget. Polska projektjének magyar vonatkozása, hogy a produkciós hátteret a Páldi Lívia által irányított Baltic Art Center Visby biztosította számára.

Agnieszka Polska olyan nemzetközi szerepléseken van túl, mint az Isztanbuli és Sydney-i Biennálék, önálló kiállítása volt már a varsói Ujazdowksi Kastélyban, a bécsi Belvedereben, a kijevi Pinchuk Art Centerben és az őt képviselő Zak I Branicka Galériában, Berlinben. Továbbá olyan rangos helyeken vett részt csoportos kiállításokon, mint a párizsi Palais de Tokyo, a Museum of Contemporary Art Krakkó (MOCAK), a KunstWerke Berlin vagy a Salzburger Kunstverein. 2013-ban jelölték a Victor Pinchuk Foundation által alapított The Future Generation Art Price-ra és elnyerte a Varsói Modern Művészeti Múzeum és a Lengyel Filmintézet által alapított Polish Film Award-ot. Támogató az NKA és a Káli Kövek.

Szóljon hozzá!