ZETApress

hírportál

Derkó 2015 a Műcsarnokban

Derkó 2015Derkó 2015 címmel nyílik kiállítás ma 18 órakor a Műcsarnokban. Köszöntőt mond: Szegő György művészeti igazgató és Matiszlovics Tibor, a MANK szolgáltatási igazgatója. A kiállítást Rieder Gábor művészettörténész nyitja meg, köszöntőt mond: Szegő György művészeti igazgató. Kurátor: Készman József, kurátorasszisztens: Tulipán Zsuzsa.

Az április 5-én húsvétvasárnapig látható kiállítás alkotói: Antal Balázs, Balázs József Tamás, Brückner János, Csató József, Felsmann István, Gruppo Tökmag, Hajas Katinka, Kaliczka Patrícia, Karsai Dániel, Keller Diána, Koós Gábor, Martin Henrik, Pintér Dia, Rabóczky Judit Rita, Szabó Ákos, Szanyi Borbála, Szvet Tamás, Tranker Kata ? tudtuk meg a délelőtti sajtóbejáráson. A kiállításhoz tartozó díjátadó ünnepség március 31-én kedden 18:30-kor lesz az M0 kiállítótérben.

A Derkovits Gyuláról elnevezett, fiatal képzőművészek pályakezdését segítő ösztöndíj 1955 óta szolgálja az alkotók optimális munkafeltételeinek megteremtését. A hatvan éve létező állami ösztöndíj azoknak nyújt támogatást, akik a felsőoktatás rendszeréből már kikerültek, és önálló művészeti tevékenységet folytatnak. Az ösztöndíj gondozója az EMMI, lebonyolítója a MANK, a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

A Derkovits-ösztöndíj (közkeletű nevén: Derkó) az idők során a legjelentősebb, komoly szakmai elismertséget jelentő támogatási formává vált. A Derkó tehát valóságos képzőművészeti intézménnyé nőtte ki magát, évről-évre több mint másfél százan jelentkeznek a felhívásra, miközben a díj híven őrzi az alkotói szabadság és a művészi minőség alapelveit. A támogatást a harmincötödik életévüket még be nem töltött képzőművészek összesen három alkalommal nyerhetik el. A benyújtott pályaműveket egy tíz főből álló szakmai kuratórium értékeli és választja ki közülük az adott év nyerteseit.

A pályázatokról döntő kuratóriumi ülés helyszíne hagyományosan a Műcsarnok ? amely alól az idei év kivételt jelent. Ugyanakkor a pályázatot kísérő kiállítások megvalósítása a Műcsarnok szakmai feladata, és az intézmény éves programtervének része. A korábbi évek nagyszabású, kurátori válogatáson alapuló ösztöndíjas-kiállításait követően (amelyeken igyekeztek lehetőséget biztosítani valamennyi ? régi és új ? ösztöndíjasnak), idén az úgynevezett beszámoló kiállítások gyakorlata elevenedik fel: az alkotók az ösztöndíjas időszak végén megvalósított kiállításon adnak számot a munkatervükben megfogalmazott céljaik teljesítéséről.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Százezres Derkovitsok | ZETApress

Szóljon hozzá!