ZETApress

hírportál

Galériai Hiedelemgyár

Roland HiedelemgyáraA Várfok Galéria Project Room tavaszköszöntő kiállításán egy fiatal alkotó, a MOME média design szakán 2014-ben végzett Kazi Roland (Kiskunhalas 1987.) mutatkozott be tegnap este a nagyközönségnek első egyéni tárlatával. A kiállítás április 25-én szombatig látható az I. kerületi Várfok utca 14-ben.

Diplomamunkáját, a Hiedelemverklit tavaly nagy sikerrel mutattuk be az Art Market Budapest keretein belül. A Hiedelemgyár című kiállításon legújabb munkája, a Váltott gyermek című kinetikus szobor mellett video-performanszait is megismerhetik a látogatók. Kazi Roland fiatal kora ellenére jellegzetes alkotói világot alakított ki: műveiben különböző népi hiedelmeket, babonákat dolgoz fel. A témaválasztás hátterében személyes indíték, a művész vidéki származása áll: vidéken a hiedelmek ma is élő hagyományt jelentenek, itt az ember még ma is sokszor szembe találja magát a babonák által előhívott népszokásokkal, boszorkánytörténetekkel.

A művek elkészítését anyaggyűjtés, tényleges néprajzi kutatás előzi meg, amelynek folyamán az alkotó behatóbban megismerkedik a szájról szájra terjedő hiedelmekkel. A Project Roomban kiállított alkotás ? amely Kazi egy jövőbeli tervének, a születés-házasság-halál ciklus feldolgozásának első eleme ? a születéssel kapcsolatos hiedelmek egyikéből, a váltott gyermekből merít. A népi hit szerint a váltott gyermek egy rosszindulatú természetfeletti lény torzszülött gyermeke, akire az ?igazi? gyermeket kicserélte. A történet az alkotásban három szinten, az eredeti népi kontextusból eltávolítva, modern köntösbe bújtatva jelenik meg, ahol a hiedelmek ? miként egy gyárban ? futószalagon kerülnek feldolgozásra. Kazi Roland hiedelmeket feldolgozó alkotásaiban a hagyományok megőrzésének, továbbvitelének vágyát fedezzük fel: rámutat kollektív emlékezetünkben szunnyadó régi hiedelmekre, amelyek a modern, urbánus társadalmunkban a feledés veszélyének vannak kitéve, és csak az újbóli előhívásukra várnak.

Szóljon hozzá!