ZETApress

hírportál

Óbudai visszapillantó

MIRELITE logóVisszapillantás a ’70-es évek reklámvilágára címmel Solymosi Xénia grafikusművész kiállítása nyílt meg tegnap délután Óbudán a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban. A május 10-én vasárnapig látogatható tárlatot Herpai András művészettörténész nyitotta meg, köszöntőt mondott Török Róbert megbízott igazgatóhelyettes.

Solymosi Xénia grafikái meghatározták és meghatározzák mindennapjainkat. Az általa életre keltett figurákat szinte mindenki ismeri, ha nem is tud róluk. Munkái ott vannak régi tárgyainkon, könyveinkben, folyóiratainkban, valamint a kereskedelmi cégek lógóiban. Reklámgrafikái legendákká váltak. Ő tervezte a MIRELITE kedves eszkimó figuráját, a Zamat Keksz- és Ostyagyár védjegyéül szolgáló török fiúcskát és megannyi játékos figurát, lógót.

Számos kereskedelmi cégnek dolgozott, de pályájának kezdeti szakaszát mégis az idegenforgalomhoz köthetjük, hiszen akkor még az IBUSZ-nak tervezett plakátokat, szórólapokat, prospektusokat. Az évek alatt dolgozott az OTP-nek, az Állami Biztosítónak, a Közlekedésrendészetnek, a Patyolatnak és megannyi itt fel nem sorolható cégnek. Rajzaival, játékos alakjaival mindannyiunk szívébe belopta magát.

Ő az a grafikus, aki mindenből játékot csinált. Számos gyermekeknek szóló céges reklámajándékot tervezett, amelyek a direkt marketing és a fogyasztóvá nevelés korai eszközei voltak. A Triálnak megszámlálhatatlan társasjátékot rajzolt, ezeket otthonainkban mind a mai napig használjuk. Életmű-kiállítása 2008-ban 80 éves korában volt. A művésznő ma is aktív, munkáival kicsik és nagyok a Dörmögő Dömötör gyereklapban találkozhatnak.

A grafikusművész életművének jelentős darabjait idén a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumnak ajándékozta. Adománya és munkássága példaértékű. Solymos Xénia volt az, aki megannyi más munkája mellett életre keltette a már említett cég mosolygós eszkimó figuráját is, mely szintén megtekinthető a térben és időben párhuzamosan futó Hideget meleg szívvel! ? 70 éves a MIRELITE című egy hete megnyitott időszaki kiállításban.

Óbudáról Ferencvárosba

Medencék címmel nyílt meg tegnap este Vojnich Erzsébet festőművész kiállítása a Mester utcai Pincegalériában. Az április 10-én péntekig látogatható tárlatot Szüts Miklós festőművész nyitotta meg. ? Szavakba ugyan nem tudta volna önteni, de olyasféle érzése támadt, hogy a világ (s ezen belül a természet is) elsősorban emberi építmény, amely örökké térrel és idővel küszködik, és éppen ettől az összekötő kapocstól tud egy számára mégoly idegen, épített világ is hirtelen ismerőssé, bensővé, sajáttá és esendővé válni: mert benne van ez a küszködés az idővel, ez a léttel és nemléttel való bíbelődés, ez az örökös, reménytelenül reményteli motozás. S mire Hogen mester gondolatban idáig elért, a képtekercsen ábrázolt betonszarkofágot már egészen olyannak látta, mint egy virágba borult cseresznyefát: hisz erről is, arról is elszáll a pillangó ? írta róla Bán Zsófia.

Szóljon hozzá!