ZETApress

hírportál

Nagykörúti igazságszolgáltatás

Batthyány Gyula-kiállításA modern magyar festészet legizgalmasabb életművei ? Igazságszolgáltatás II. címmel a Kieselbach Galéria minden idők legnagyobb Batthyány-kiállítását rendezi hat teremben. Közel száz műalkotás kerül a nézők elé, a Szépművészeti Múzeumból és több tucatnyi magángyűjteményből kölcsönözve a ritkán, vagy mindeddig soha nem közönség elé tárt műveket.

A ma nyíló tárlatot különleges videóinstallációk és olyan, a festő hagyatékából származó, ereklyeként őrzött tárgyak egészítik ki, mint gróf Batthyány Lajos, az első független magyar kormány kivégzett miniszterelnökének gondolkodószéke. Gróf Batthyány Gyula a XX. századi magyar festészet történetének egyik legizgalmasabb alakja. Egyéni stílusú művein életre kel az arisztokraták kevesek előtt feltáruló, de sokak által irigyelt élete: Budapest, München, London és Párizs előkelő társasági eseményei, a lóversenyek, bálok és a fülledt éjszakai lokálok mondén világa. Az Orosz Balett művészetének hatása, Nizsinszkij és Bakst inspirációja éppen úgy tetten érhető festményein, mint a távoli célpontok felé vezető, egzotikus utazások impressziói, a Kelet felkavaró élménye.

Molnár Péter: Gróf Battyány Gyula ? Képek egy eltűnt világból

Molnos Péter könyvében művészet és élet, a festő izgalmas egyéni sorsa és a drámai eseményekben gazdag XX. századi magyar történelem keveredik. Egy különleges művész pályája bontakozik ki a közel 150 színes reprodukciót és több mint 200 korabeli dokumentumfotót bemutató könyv lapjain: egy életút, mely Európa egyik legpatinásabb családjából, pazar kastélyok és fényes estélyek világától a kommunista hatalom börtöneibe és a feledés homályába vezetett. A kiállítás mától április 16-án csütörtökig naponta 10-től 18 óráig látogatható, április 5-6-án húsvétvasárnap és -hétfőn zárva tart ? tudtam meg a Szent István körúton átvett sajtóanyagból a tegnap esti zártkörű megnyitó előtt. Az ajtónállók elmondták, hogy a sajtót csak a délelőtt 11 órai sajtó- és könyvbemutatóra várták, míg az esti megnyitót a sajtó kizárásával rendezik. Vajon miért?

1 hozzászólás

  1. Tisztelt Főszerkesztő Úr! Sajnálom, ha nem jutott be a tegnap esti rendezvényünkre, de azt kizárólag a kiállítást segítő gyűjtők, művészettörténészek, ügyfeleink részére rendeztük, akik meghívóval érkeztek. Az ajtóban álló kollégáink sajnos nem tudnak különbséget tenni, nekik az a dolguk, hogy a meghívottakat engedjék be, így is hatalmas volt a tömeg. A délelőtti sajtótájékoztatón szívesen láttuk volna önt is, kérni fogom munkatársamat, hogy tegye fel önt is a listára. A kiállításon szívesen látjuk bármikor! ? Üdvözlettel: Einspach Gábor