ZETApress

hírportál

Hideget meleg szívvel!

Hideget meleg szívvel!Kiállítással ünnepel a 70 éves MIRELITE! Magyarországon és Európában is az első, a világon a második legrégebb ideje létező gyorsfagyasztott termék márka, a magyar MIRELITE történetének 70 évét a mától május 10-én vasárnapig látogatható kiállításon ismerhetik meg a látogatók.

Zsigó Róbert, az FM élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára a hazai hűtőipar és a sajtó jeles alakjai részvételével nyitotta meg délután a magyar gyorsfagyasztott élelmiszeripar megszületésében döntő szerepet játszó MIRELITE márka 70 évét felölelő múzeumi kiállítást. A MIRELITE egy forradalmian új tartósító iparág megteremtője hazánkban.

A napokban ünnepli fennállásának 70 éves jubileumát hazánk egyik ikonikus márkája. A MIRELITE Magyarországon megteremtette a forradalmian új tartósító iparágat, a gyorsfagyasztást. A mozaikszó szó hallatán a legtöbben az eszkimós védjeggyel ellátott gyorsfagyasztott termékekre gondolnak, bár annak eredeti jelentését már kevesen ismerik. Az első három betű az egykori gyártójának rövidítése: Mezőgazdasági Ipar Rt. Az ELITE kifejezés pedig magára a termékre utalt, annak kiválóságát, újdonságát jelentette.

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott ünnepi műsorban Zsigó Róbert államtitkár méltatta a MIRELITE márka meghatározó szerepét a forradalmian új élelmiszer tartósítási eljárás kifejlesztésében és elterjesztésben, mely révén a gyorsfagyasztott termékek hazánkban a világ országai között is az elsők között lettek elérhetőek a fogyasztók széles rétegei számára.

Az élelmiszerek gyorsfagyasztásának eljárása a XX. század vívmánya. Hazánk hűtő-, és élelmiszeripara már a múlt század első felében, majd azt követően is élen járt az új technológiák és minőségi élelmiszerek bevezetésében. ? Ennek köszönhetően született meg 1945-ben a MIRELITE, amely kezdetben még valóban elit termék volt, később pedig népszerű élelmezési cikké vált ? mondta Dr. Losó József, a márkát 2010 óta tulajdonló magyar családi tulajdonú MIRELITE MIRSA Zrt. igazgatósági elnöke. ? A hazai háziasszonyok, a vendéglátás, és a közétkeztetés köreiben az évtizedek során olyannyira népszerűvé váltak a MIRELITE termékek, hogy a márka neve kultúránk részéve vált Magyarországon ? emelte ki az albertirsai cégvezető.

Gyorsfagyasztott termékek a hazai fogyasztóknak

1945 után a kereskedelemben, az iparban és a háztartásokban szépen lassan elterjedtek a hűtőgépek, s a dolgozó társadalom, gyors, friss, egészséges, de minőségi étellel való ellátása vált szükségessé. A gyorsfagyasztási, csomagolási eljárásokat is modernizálták, minőségfejlesztést hajtottak végre és a fogyasztók idővel a boltokban majd mindenhol megtalálták a mélyhűtő pultot. Felismerve, hogy a gyorsfagyasztott élelmiszerek megkönnyítik a hétköznapjainkat a MIRELITE termékek egyre nagyobb választékban jelentek meg az üzletek polcain. A fagyasztott zöldségek, gyümölcsök és húsok mellett már az 1950-es évektől egyre nagyobb számban kész- és félkész ételeket is gyártottak (pl. szilvás gombóc, fagyasztott tésztafélék, süteményalapok, levesek, töltött káposzta, pörkölt stb.). Különösen sikeres termékek voltak a többszörös díjas bélszínroló, valamint a fagyasztott gombóc, de a levesbetétek (májgaluska), szamócakrém is elnyerték a közönség tetszését. Az eredmény biztató volt, a fogyasztás az évek alatt többszörösére növekedett. A MIRELITE az idők során fogalommá és megbízható védjeggyé vált. Kedves eszkimós figuráját mindenki ismeri, ma is ott van az üzletek polcain.

A MIRELITE jelene és jövője

A MIRELITE márka 2010-es magyar családi tulajdonba kerülése óta Superbrands- és Magyar Brands-díjakban; termékei közül Vadas mártása, nyolcféle zöldségkeveréke, háromféle gyümölcsös gombóca is Magyar Termék Nagydíj elismerésben részesült. Minőségi élelmiszereinek köszönhetően a MIRELITE MIRSA Zrt. ma már közel 60 országba juttatja el az egyedülálló ízvilággal és kimagasló beltartalmi értékekkel rendelkező magyar agrártermékeket és élelmiszereket, ezzel pedig az egyik legtöbb külföldi országba exportáló cégnek számít Magyarországon. Az innováció és a folyamatos fejlődés érdekében az elmúlt 3 évben a MIRELITE MIRSA Zrt. összesen 1,15 milliárd forintot-költött technológia és termékfejlesztésekre.

A MIRELITE MIRSA Zrt.

A 100%-ban hazai tulajdonban levő MIRELITE MIRSA Zrt. családi vállalkozásként működik, kizárólag magyar alapanyagok felhasználásával állít elő kiváló minőségű gyorsfagyasztott termékeket. Az 1981-es albertirsai alapítás után 1992-től a német Schöller vállalatcsoport, majd 2001-től a Nestlé-csoport leányvállalataként működött. 2003-tól került újra százszázalékos magyar tulajdonba. Az ezt követő bővítések során került a portfoliójába a domoszlói és a miskolci hűtőház. 2010 óta a nagy múltú ? hazánkban a gyorsfagyasztás technológiáját bevezető ? MIRELITE márka tulajdonosa, melynek márkanevét fel is vette a nevébe.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Óbudai visszapillantó | ZETApress

Szóljon hozzá!