ZETApress

hírportál

Családfa kutatás Újbudán

A báji Patay család Taktabájon őrzött kibővített portréanyagának három hónapos időszaki kiállítása nyílt meg tegnap délután Újbudán a Nemzeti Portrétár Alapítvány Bartók Béla úti kiállítótermében, melyben a család történetét portrékon és esetlegesen további kifüggeszthető tárgyakon keresztül láthatjuk.

Köszöntőt mondott a megnyitón L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára; Dr. Hofmann Tamás, Újbuda polgármestere; Reicher Péter, a Nemzeti Portrétár főtitkára; Szvoboda Dománszky Gabriella művészettörténész és Fráter Philip Crossey bölcsész, római katolikus pap. A képek zöme a Nemzeti Portrétár honlapján is megtalálható. A báji Patay család tagjai az elmúlt négy évszázad során részt vettek a Wesselényi féle szervezkedésben, bujdostak Thökölyvel, felléptek II. Rákóczi Ferenc fejedelem oldalán, számottevő szerepet játszottak az 1848-49-es szabadságharcban, harcoltak a II. világháborúban továbbá folyamatosan részt vettek a vármegyei és országos közéletben, valamint a református egyház vezetésében, különböző szinten.

A Nemzeti Portrétár Közhasznú Alapítvány 2010-es alapítása óta eltelt négy évben módszeresen és tematikusan kutatja fel és azonosítja a magyar nemzet történelmében szerepet játszó személyek fennmaradt arcképeit, amelyeket digitális adatbázisában minden érdeklődő számára ingyenesen elérhetővé és letölthetővé tesz. Mivel kevés a nyilvánosan ismert történelmi arckép, ezért a Nemzeti Portrétár kiemelt célja, hogy a történelmi Magyarország területén fellelhető portrék felkutatásával és azonosításával mind közművelődési, mind oktatási-kutatási célokat is elősegítsenek.

A Nemzeti Portrétár kutatói 2014. július 14-17-e között a kolozsvári Magyar Unitárius Egyház környezetében fellelhető portrékat dolgozták fel, hogy az érdekes és egyedülálló történelmi közeg személyei is széles körben ismertté váljanak. A kutatómunka során több mint ötven értékes arcképet sikerült azonosítaniuk, köztük nagysolymosi Koncz János, Augustinovich Pál, Kendeffy Krisztina és Bethlen Zsuzsanna máshol nem található képeit. A kutatómunka jelentős társadalmi visszhangot váltott ki, a Nemzeti Portrétár munkatársai számos kolozsvári magánszemélytől kaptak megkeresését családi és egyéb történelmi képek katalogizálására.

A kolozsvári Református Egyház meghívta a Nemzeti Portrétár kutatóit saját gyűjteményének feldolgozására. A Nemzeti Portrétár célja, hogy a képek feldolgozásuk után ne csak digitális formában, hanem fizikai megjelenésükben is megtekinthetők legyenek állandó, illetve időszakos történelmi arcképkiállítás formájában az Alapítvány újbudai kiállítótermében (Budapest XI. Bartók Béla út 21.), amely közösségi helyként aktívan bekapcsolódik Újbuda kulturális életébe.

Szóljon hozzá!