ZETApress

hírportál

Bringák az Utazáson

BringaexpoFebruár 26-a csütörtök és március 1-je vasárnap között rendezik meg Magyarország legnagyobb turisztikai seregszemléjét, az Utazás 2015 kiállításon a látogatók húszezer négyzetméteren, több mint 250 kiállító ajánlataiból válogathatnak ? jelentették be a szervezők mai sajtótájékoztatójukon.

Rafay János, az Utazás kiállítás igazgatója elmondta, hogy a kiállítás belföldi díszvendége Székesfehérvár, külföldi díszvendége Románia. A kiállításon több szakmai programot is szerveznek, idén negyvenezer látogatóra számítanak. Kitért arra, hogy adataik szerint a látogatók 15 százaléka már a kiállításon lefoglalja az utazását, és több mint 60 százaléka a rendezvényen gyűjt információt az úti cél kiválasztásához. Szavai szerint a turisztikai kiállítások Európa-szerte nehézségekkel, stagnáló látogatószámmal küzdenek, a megváltozott fogyasztói szokásokkal együtt a kiállításnak is meg kell újulnia. Hozzátette: idén ezt a folyamatot elindították, a legnagyobb attrakció a közel 200 négyzetméteres, egymillió Lego-kockából felépülő Magyarország térkép lesz. Az ország nevezetes építményeinek háromdimenziós modellje is megtalálható lesz az Utazás 2015 kiállításon, és a látogatók 11 autómárka modelljeit tesztelhetik.

Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója elmondta: tavaly közel hárommilliárd forintos árbevételt értek el, ami 15 százalékkal több a tervezettnél. A Budapesti Vásárközpont tavaly félmillió látogatót fogadott, a kiállítók több mint százezer négyzetméteren állítottak ki. A Magyar Turizmus (MT) Zrt. kiállítási stratégiájának változása ? a zrt. korábban a Hungexpo stratégiai partnere volt az Utazás kiállítás szervezésében ? nehézségeket jelentett a szervezésben, de sikerült a belföldi kiállítókkal közvetlenül felvenni a kapcsolatot, pótolni a kieső területet, így hét régió 70 kiállítója mutatkozik be.

Simion Giurca, a Bécsi Román Turisztikai Hivatal igazgatója kiemelte: Romániából idén 150 négyzetméteren 35 kiállító vesz részt az Utazás 2015 kiállításon, ami azt mutatja, hogy Magyarország fontos turisztikai célpontja Romániának. Véleménye szerint a rendezvény a jó regionális együttműködést és a magyar?román, magyar?osztrák turisztikai kapcsolatokat is előmozdítja, a magyar piacot Bécsből koordinálják. Magyarország Románia fő turisztikai partnere, az ország látogatóinak 30 százaléka magyar ? ismertette. A magyar látogatók száma a leglátogatottabb régió, Erdély mellett az utóbbi 3 évben Máramaros, Bukarest és a Duna-delta térségében is nőtt.

Prájer Éva, Székesfehérvár alpolgármestere arról tájékoztatott, hogy a város 140 négyzetméteres standján bemutatják Székesfehérvár és környéke értékeit, és a fehérvári cukrászok remekműveit, köztük a 2013-as év fagylaltját is meg lehet kóstolni. Az Utazás kiállítással egy időben a társkiállítások ? Afrikaexpo, Bringaexpo ? is egy belépőjeggyel látogathatók.

Szóljon hozzá!