ZETApress

hírportál

Puha és nehéz a Trafóban

Josef Bolf: Cím nélkül 2014A Trafó Galéria 2015-ös évadát a cseh Josef Bolf (1971) hátborzongató művészetének magyarországi bemutatásával kezdi. Puha és nehéz (Soft and Heavy) című kiállítása tegnap este nyílt meg és március 22-én vasárnapig látogatható a ferencvárosi Liliom utcában.

A prágai művész önálló kiállítása átfogó ? de nem retrospektív igényű ? képet nyújt eddigi életművéről, melyen egyaránt szerepelnek festmények és rajzok, valamint legújabb Nehéz Bolygó című animációs filmje is. Bolf rendkívül egyéni módon illusztratív és képregényes festészetének talán legsajátosabb stiláris vonása az, hogy magán-mitologikus motívumhálója ? melybe előszeretettel akadnak ijesztő tinédzserek ? feldolgozhatatlan gyermekkori traumák világára épül. A művész elfolyó figurái egy rendkívül nyomasztó és fullasztó szürke világot népesítenek be, melynek a gyerekszereplőkön kívül két állandó eleme van csak: az önpusztítás és a halál.

Josef Bolf a prágai Képzőművészeti Egyetemen kívül Stockholmban és Stuttgartban is tanult. A művésznek fontos kiállításai voltak a prágai Rudolfinumban, az őt képviselő prágai Huntkastner Galériában, a DOX-ban, a brnoi House of Arts-ban, de az Egyesült Államokban a New York-i APEXART-ban és a Hudson Valley Center for Contemporary Art-ban is bemutatták már munkáit. Támogatók: az NKA és a Káli Kövek.

Szóljon hozzá!