ZETApress

hírportál

A Nagy Mogul

Lajta LászlóA Nagy Mogul ? Lajtha László az I. világháborúban címmel nyílt kiállítás tegnap este Budán a Corvin téri Hagyományok Háza I. emeleti kerengőjében. A május 31-én vasárnapig látható kiállítás kurátora: Solymosi Tari Emőke. Megnyitotta Dr. Berlász Melinda zenetörténész, közreműködött Balog József zongoraművész.

A kiállítás a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány támogatásával valósult meg. Megtekinthető hétvégén a Hagyományok Háza programjai idején, hétköznap reggel 8 és este 20 óra között. A megnyitót követően a Hagyományok Háza Színháztermében a Lendület XX?XXI. Századi Magyar Zenei Archívum és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem közös rendezésében Lajtha László emlékhangversenyt hallgattunk. Előadók: Ács Gabriella, Sivák-Nyakas Orsolya, Staszny Zsófia és Ódor Botond, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oratórium- és dalszakos hallgatói. Zongorán közreműködött Szabó Ferenc János. Elhangzott a Trois Berceuses, a Mesék (részletek) és 19 magyar népdal.

Lajtha László (1892?1963) ? a XX. század első felének egyik legnagyobb magyar zeneszerzője és népzenekutatója ? huszonkét esztendősen hazaszeretetétől vezérelve vonult be a frontra és a háború végéig szolgált. Ebből a több mint négy esztendős időszakból számos értékes dokumentum és tárgyi emlék maradt fenn. Fennmaradtak többek között a menyasszonyának, Hollós Rózának rendszeresen küldött úgynevezett harctéri levelek, amelyekben kottás feljegyzéseket is találunk.

Lajtha László katonatársaivalArchív fotókon Lajthát katonatársai körében láthatjuk, és különösen érdekes az a fénykép, amely a tüzértisztet fából ácsolt fedezékében mutatja, ahová a kottáival, könyveivel visszavonulhatott a harcok szüneteiben. További emlékek: az I. világháborúban szerzett katonai kitüntetései, a tevékenységéről szóló igazolások, binoklinak nevezett katonai távcsöve, valamint az olyan, menyasszonyához kötődő emléktárgyak is, amelyeket magánál tartott a harctéren.

A kiállításon látható annak a néhány zongoraműnek az első kiadása Lajtha kézírásos ajánlásaival, amely az I. világháborút közvetlenül megelőző időszakban, illetve a világháború alatt keletkezett. A kiállítás korhű dokumentumok, fényképek, levelek, kéziratok segítségével nemcsak a zeneszerző fiatalkorának meghatározó időszakát mutatja be, hanem az első világháborúban résztvevők életét, mindennapjait is közelebb hozza a ma emberéhez.

Szóljon hozzá!