ZETApress

hírportál

Ellenállók a Sajtóházban

Ellenállás EurópábanAz Ellenállás Európában című vándorkiállítás ma délelőtt fél 10-kor nyílt meg a Vörösmarty utcai Sajtóházban. A két hétig látható vándorkiállítást Tóth Károly, a MÚOSZ elnöke nyitotta meg. Bevezetőt mondott Hanti Vilmos, a FIR és a MEASZ elnöke. A tablókat először 2013-ban az Európai Parlamentben mutatták be.

A II. világháború befejezése, a fasizmus legyőzése 70. évfordulója alkalmából nyíló kiállítást Jean Cardoen, a Belga Veterán Intézet munkatársa, a kiállítás szerkesztője ajánlotta figyelmünkbe. A vendégkiállító Kanyuk József volt, aki 1946. május 27-én született Nyíregyházán. ’47-ben költöztek Felvidékre, gyermekkorát Garamszentgyörgyön töltötte, majd a ’60-as években Zselízen alapított családot. Festő-mázolóként dolgozott, fáradhatatlan és lelkiismeretes munkájával köztiszteletet vívott ki a Garam-menti városban.

Már gyermekkorában érdeklődést mutatott a képzőművészet iránt, amely egy életen át tartó szenvedélye, érzéseinek és benyomásainak kifejezési formája lett. Műtermi alkotással a ’70-es évek elejétől foglalkozik. Képzőművészeti kifejezésformáját nagyban befolyásolta a Selmecbányái Renesanc HV műteremben tevékenykedő festőművészhez és szobrászhoz, Jozef Mazanhoz fűződő barátsága. Barátja és mestere hosszú éveken át segítette szakmai fejlődését.

Kanyuk József munkásságát kortárs helyi képzőművészek is befolyásolták, köztük leginkább a ma már Barcson élő, de zselízi születésű Szűcs László, a párkányi Lábik János, valamint a Svájcban élő Pavel Korbei festőművész is. A nyilvánosság a múlt század ’90-es éveiben közös és önálló kiállításokon (Selmecbánya, Zselíz, Párkány, Léva…), illetve különböző tematikai kiállításokon (Nagysalló, Léva) ismerkedhetett meg alkotásaival. Képei Európa- és világszerte megtalálhatók különféle magán- és közgyűjteményekben, és számos szlovákiai otthont is díszítenek.

Kanyuk Józsefet az országos ismeretségre szert tevő Art for Help jótékonysági árverés szellemi atyjaként is ismerhetjük. 2007-ben első ízben ajánlotta fel műveit jótékonysági célokra, és azóta több tucat é művész követi példáját az említett rendezvény keretében. Számos társadalmi szervezetben tevékenykedik, többek közt tagja a Szlovákiai Nyugdíjas Egylet és a Szlovák Antifasiszta Harcosok Szövetsége helyi szervezetének is.

Szóljon hozzá!