ZETApress

hírportál

Szentendréről a fővárosba

Szilárd Klára: Szentendre… másképp című kiállítása nyílt meg tegnap délután az Elnök utcai Mazart Galériában. A március 6-án péntekig látható tárlatot Dr. Feledy Balázs művészeti író nyitotta meg. Közreműködött a Sectio Aurea kamaraegyüttes, s eljött Verseghi-Nagy Miklós, Szentendre polgármestere is.

Szilárd Klára képzőművész, festő, szobrász, üvegművész Budapesten született 1921-ben. Tanárai Budapesten: Jaschik Álmos, Istókovits Kálmán, Gallé Tibor, Kottán Károly és Bernáth Aurél, majd a genfi École des Beaux Arts-ban Herberl Theurillat es René Guinand. 1945-től 1951-lg Genfben és Zürichben élt, a Neue Zürcher Zeitung illusztrátoraként dolgozott és Zürichben két külső házfalra készített freskókat ? olvasható Dr. Dávid Ferenc galériavezető által kiadott katalógusban, melyet Schaffer Ádám Dávid fotói színesítenek.

1951-tői 1993-ig Izraelben élt, ahol tizennégy zsinagóga és négy középület mintegy száz üvegablakát készítette el, A jaffai és Ein-Hod-i művészkolóniák tagja lett, Párizsban 1991-től 2001-ig lakása és műterme volt, ott részt vett a híres Szalonok sok kiállításán és tíz önálló tárlata is volt. Izraelben, Magyarországon és Európában összesen mintegy hetven kiállítása volt és számtalan közös bemutatón vett részt. 1986 óta hegesztett vasszobrászattal is foglalkozik, Szentendrén nagy szoborparkja van. 1993-ban visszatért Magyarországra és 1995 óta tavasztól őszig a szentendrei kertjében, míg ősztől tavaszig a budapesti műtermében dolgozik. 2013-ban a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) életműdíjjal ismerte el munkásságát.

Szentendre másképp

Nem egyszerű dolog Szentendréhez közelíteni és festőként megismerni. Mi ez a hely tulajdonképpen? Város, falu, üdülőhely, ipari negyed vagy még valami más is? Mindenekelőtt közel ezer éves település, magában hordozva sok történelmi eseményt, sokszínű népforgatag mozgását és magára öltve szinte legendás hírnevét. Számtalan művész kísérletezett ábrázolásával, alig akad rejtett sarok vagy furcsa sikátor, amelyet le nem festettek volna, Házairól, évszázados falairól nem is beszelve. Itt hagyták a szerbek díszes pravoszláv templomaikat, a dalmátok egy megfoghatatlan mediterrán zamatot. És a magyarokkal karöltve megteremtődött egyedi építkezési stílust, benne sok-sok szépséges házcsoporttal.

Itt, különösen az óváros patinás utcarészletei között tálalhatok a fehér keretes ablakok, a háztetőkön lévő furcsa hullámvonalas domborulatok, az egymásra nem hasonlítható kapuk. Ezek teljesen egyediek és kizárólagosan a helyhez kötöttek. Ezek után ne vegye senki szerénytelenségnek, ha azt írtam, hogy Szentendre másképp, hiszen minden művész, akarva, nem akarva beleviszi alkotásába saját jellegzetességét. Ezáltal az eddigi alkotások megengednek újabb megközelítéseket, amelyek eredetiek lehetnek, tehát újszerűek! Nagy lelkesedéssel fogtam neki ennek a feladatnak, hiszen Szentendre szépsége már elbűvölt ás most is csodálata alatt tart. Ezért van kertemben szoborpark és ezért élvezem az állandó, mindig megújuló élményt, amely újabb alkotások létrehozására késztet ? írta Szilárd Klára a gyönyörű katalógusban.

Szóljon hozzá!