ZETApress

hírportál

Amerika Europeumban

A Fiatal Művészek Galériája szervezésében ma délelőtt nyílt meg Kovács P. Attila: Amerikai Nemzeti Parkok című fotókiállítása a József körúti Europeum Üzletközpont -1. szintjén. A március 14-én szombatig látható tárlatot Prof. Dr. Matskási István, a Magyar Természettudományi Múzeum címzetes főigazgatója nyitotta meg. Fotóink Lantai József felvételei.

Bézi Péter galériavezető és Tóth Tamás, a Magyar Latin-amerikai Egyesület elnöke köszöntője után Mark André Goodfriend lépett a mikrofonhoz. Az Amerikai Nagykövetség budapesti ügyvivője elmondta, hogy Arizonában nőtt fel, majd washingtoni kormánytisztviselőként sorra látogatta az Egyesült Államok nemzeti parkjait, melyek ugyanúgy a nemzetek egységét jelképezik a tengeren túl, mint ideát az Európai Unió.

A fotográfus nem jött el a megnyitóra, mert Burmában újabb képeket készít. ? A kiállítás célja Amerika természeti szépségeinek bemutatása. A világ legfejlettebb ipari országának a természetvédelme megismertetése a magyar emberekkel. Az, hogy Amerikáról ne csupán az ipar, hanem a természet is eszébe jusson az embereknek. A képeket a továbbiakban vidéki városokban is szándékunkban áll kiállítani, ezzel népszerűsítve Amerika szépségeit.

Amerikát a legtöbben a politikai- és a gazdasági életből ismerik, sokan nem is gondolnak arra, hogy az ország, a kontinens rengeteg érdekes és csodálatos természeti és építészeti adottságokkal rendelkezik. Az üzletközpont látogatói számára szeretném népszerűsíteni és bemutatni Amerika ezen arcát, amit kevesen ismernek hazánkban. 25 db 50×70 cm-es és 2 db 3×1 m-es canvasra nyomtatott nagyméretű képen keresztül mutatom be az amerikai nemzeti parkok természeti látnivalóit, az amerikai kontinens kiemelt szépségeit. Kevés magyar embernek adatott meg, hogy személyesen is megtekintse ezeket a tájakat, ezért szeretném fotókon elhozni ezt a csodálatos világot, tájat, hogy azoknak is része legyen benne, akik nem mehetnek el, illetve meghozni az utazáshoz azoknak a kedvét, akik megtehetik, hogy elutaznak, hogy ezt az úti célt ki ne hagyják ? vallott nemrég terveiről.

A megnyitót Gomez szólótánca zárta. A 28 éves balettművész Magyarországon született angolai apa és magyar anya fiaként. (Anyanyelve magyar, ?apanyelve? portugál.) 3 éves korától táncol, a Markó Iván-vezette Fesztiválbalett Társulatban tanult, ma már egyedül lép fel. Az eseményt az Europeum Bevásárlóközpont, a Globoport hírkikötő, a Magyar Természettudományi Múzeum, a LatimoPORT.hu és Tropical Magazin támogatta.

Szóljon hozzá!