ZETApress

hírportál

Okos-iskola okos-telefonon

Tévémaci tabletenUnokáink már nem fogják hallani ? de szüleink, nagyszüleink még emlékeznek a Magyar Televízió első adásaira, a régi Híradókra, Ki mit tud-okra, Táncdalfesztiválokra, játékfilmekre, vagy olyan rádiótörténeti műsorokra, mint például a Szabó-családra ? elmélkedett Ruzsa Viktor.

De arról vajmi keveset tudni, hogy mindezek milyen környezetben, hogyan, milyen XX. századi technikai vívmányok segítségével készültek. A ma gyermekei már természetesnek veszik a tenyérben hordozható ?okos kütyüket?, a lapos, idegen szóval Smart tévét, a számítógépes hang- és képszerkesztő/lejátszó szoftvereket, a szelfiket, a blogokat, és egyáltalán azt, hogy ma gyakorlatilag bárki lehet tévés-rádiós műsorvezető néhány pillanat erejéig. A Szakma azonban nem ilyen egyszerű ? ennek sokszínűségét, érdekességét próbálja meg szemléltetni egy tegnap este megnyílt ?okos? kiállítás.

A Samsung és az MTVA együttműködésének köszönhetően Smart School, okos-iskola néven nyílt kiállítás az MTVA Rádió- és Televízió-történeti Kiállítóhelyén, a Magyar Rádió egykori épülete mögötti Pollack Mihály téren. A lényege, hogy a Samsung jóvoltából a belépők kapnak egy nagyméretű, 10 colos tabletet, a kiállított tévés-rádiós eszközökre QR-kódot ragasztottak, és a tableten a QR-kód leolvasása után hangos tájékoztatót hallhat az érdeklődő. Látás- és mozgássérültek számára a hely akadálymentes, és előzetes bejelentkezés után külön csoportot is szerveznek.

Lehetőség van kipróbálni egy profi rádióstúdiót, amelyet a Magyar Rádió 20-as stúdiója alapján modelleztek. A Szabó családban használt szélgép, esőgép, olyan dobogó, amelyben négy, csatornanyílás méretű akna van, és mindegyik aknában más-más anyag: kavics, sóder, kerámialap, falap. Előtte egy térmikrofon, és a lényeg, hogy helyben járva lehet imitálni a lépést, különböző talajokon. Mellette csapóajtó és egy fakar, a karral ajtónyikorgást, a csapóajtóval ajtócsapódást lehet imitálni. A stúdió hátsó fala mellett különböző elektromos csengők, melyekkel a régi, tárcsás telefon csengésétől kezdve a régi villamoscsengőig legalább 6-féle csengő hangja imitálható.

Táskarádió a megnyitónA látogatók kipróbálhatnak egy régi, úgynevezett greenbox-szal ellátott tévéstúdiót, melyben a Híradókészítést próbálhatják ki, súgógéppel és egy előre feltett standard szöveggel. Az elkészült felvételt a rendszer automatikusan beilleszti egy régi, a ’80-as évek végén használt Híradós főcímek közé, a greenbox segítségével pedig a műsorvezető háta mögé képeket vetítenek, ez által a műsorvezető valódi régi híradós háttérbe kerül. A felvételt egy monitoron meg is lehet tekinteni, sőt, a végén megjelenő QR-kódot leolvasva mindenki elküldheti magának saját email-fiókjába.

Régi ? a 19-es fordulatszámú (szöveg felvételére használt) és a 38-as (zenére használt) fordulatszámú ? szalagos magnók, fordulatszámtól függően 90 vagy 45 perces felvételre alkalmas, többször használható szalagorsókkal, régi, celluloidszalagos filmfelvevő, sőt az egyik folyosón a járókelő még egy régi, guruló állványra szerelt Híradós főcímben látott forgatható kamerával is szembe találkozhat. Az előtérben retro magyar dalok, a polcokon lévő képcsöves tévéken régi Filmhíradó- és tévéműsor-részletek fogadják a látogatókat. Természetesen mindegyik mellett ott a már jól bevált QR-kód ? így az érdeklődőnek nem marad más dolga, mint hogy a kezében lévő nagyméretű tablet segítségével leolvassa azt, és már hallhatja is a hangos tájékoztatót.

Ennek kapcsán joggal merült fel a kérdés részemről, hogy látássérültek számára van-e külön lehetőség megtekinteni a kiállítást? ? Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója egy vele készült interjúban elmondta: A hely akadálymentes. Előzetes bejelentkezéssel tudnak fogadni látássérülteket, mozgáskorlátozottakat, sőt, arra is volt már példa, hogy óvodás csoportot fogadtak, és régi mesefilmekkel kedveskedtek számukra. A vezérigazgató úr az MTVA és a Samsung együttműködésével kapcsolatos kérdésemre elmondta: A Samsung kereste meg őket, eredetileg reklámszerződést kötöttek, később merült fel az együttműködés ötlete a világon már egyre elterjedő ?okos-iskolák?, a Smart School mintájára. A kiállítás állandó, az általános múzeumi nyitva tartás idejében látogatható. A vezérigazgató kéri, hogy minden érdeklődő előzetesen tájékozódjon az MTVA honlapján!

Szóljon hozzá!