ZETApress

hírportál

Villanyvasutak kerámiákkal

Mengyi Roland és Szepessy ZsoltHazai pályán villany játékvasutak 1946 ? 1990 című kiállítás nyílt meg tegnap este Újbudán az evopro csoport Zipernowsky Tudományok és Művészetek Házában. A tavaly immáron 17. alkalommal meghirdetett Magyar Termék Nagydíj? Pályázat nyertese az evopro Innovation Kft. volt. Szeptemberben megkapták a Budapest Márka elismerő címet is.

Az evopro Innovation Kft. a dinamikus vasúti diagnosztikai rendszer (eRDM) létrehozásáért vehette át Dr. Szepessy Zsolt ügyvezető Dr. Mengyi Rolandtól, az Országgyűlés Gazdasági bizottsága alelnökétől a díjat. A díjnyertes termék a vasúti pályába építve méri az elhaladó szerelvények tényleges kerék-, tengely- és kocsiterhelését, és segítségével számos olyan jármű-diagnosztikai paraméter is kiszámítható, amellyel gyorsabbá, hatékonyabbá és biztonságosabbá tehető a vasúti teherközlekedés.

A Magyar Termék Nagydíjon? kívül a Magyar Elektrotechnikai Egyesület ? hangsúlyozva a kategóriában egyedülállónak tekinthető, a termékfejlesztés során alkalmazott megoldásokat és újításokat ? különdíjat is adományozott az evopro Innovation Kft. részére. Ennek keretében a nagyközönség számára közelebb hozva a többszörösen díjazott témát, kisvasút kiállítást látunk Szilveszter István és Gondos Árpád magángyűjtő anyagából a Bartók Béla út 33-ban.

A villanyvasutak olyan játékok, amelyek nemcsak szórakoztatnak, hanem játszva tanítanak is. A mai világban, amikor minden életpályán szükség van a technika elemeinek ismeretére, megbecsülhetetlen előnyt jelentenek ezek a mechanikai játékok. Felkeltik a gyermek érdeklődését a technika vívmányai iránt. Vas-kengyelfutó alakja előtt Mért állok, mintha jó barátom lenne. Mit bámulok rajta: a zord erőt, Vagy azt, hogy bár az ember teremtette, Valahogy emberfelettire nőtt ? olvasható Reményik Sándor: Gyorsvonati mozdony című versében.

Néhai Dr. Vedrődi Károlyné Dr. Radnay Erzsébet (1922.06.10-1999.10.29,) Agyagba ? mázba mentett kultúránk című kiállításán hagyatékából a három gyermeke közül Vedrődi Károly tulajdonába került kerámiák tekinthetők meg. A hagyatékot Rubovszky András mutatta be. A művésznő Budapesten orvosi tanulmányokat folytatott, majd 1944-ben Halleban diplomát szerzett, amelyet 1948-ban Magyarországon megerősített. Ezután közel ötven évig fogorvosként dolgozott. Németországban töltött diákévei alatt képzőművészeti tárgyak készítésével jutott kisebb jövedelemhez. Ezek a tárgyak akkor márvány lapokba maratott, festett képek voltak.

Később szabadidejében kerámia vázákat, kisebb nagyobb szobrokat készített. Ezeket nagy örömmel mintázta, égetés előtt színes mázzal díszítette. Egyre nagyobb szenvedélyévé vált ez a kreatív alkotó munka. Tanúja volt annak a társadalmi átalakulásnak, mely a XX. század végére dotálható és amelyben a család fogalma leértékelődött. Ezért ábrázolásaiban kicsit visszanyúlt a XIX. századi anyaszerephez, amelyben a nő a család központja, összetartó ereje. ? Köszönet mindazoknak, akik az általa látogatott kerámia klubban együttműködtek vele és segítették, hogy mindezt megalkossa. Sajnos már 15 éve nincs köztünk. Az általa megálmodott családmodellt a valóságban is létrehozta. Ezzel a kiállítással emlékezünk rá! ? mondta lánya: Kati, valamint fiai: Laci és Karcsi.

Szóljon hozzá!