ZETApress

hírportál

Pszeudo a Fugában

Pauer Gyula: PszeudoPauer Gyula: A semmi is csak illúzió című kiállítása tegnap este 18 órakor nyílt meg a Petőfi Sándor utcai Fugában. A 2015. január 11-én vasárnapig látogatható tárlat kurátora Danka Zsófia és Sipos Máté, megnyitotta Pauer Emánuel.

Pauer Gyula (1941?2012) 2007 utáni, keveset látott alkotásait mutatja be a kiállítás, amely a hiánypótlás igénye mellett bevezet Pauer pszeudo univerzumába is. A művészettörténeti fogalomtárban a paueri pszeudo ? saját szavaival élve ? a megtévesztés művészeteként manifesztálódott. A pályafutását szobrászként kezdő, késői korszakában a festészet felé forduló Pauer életfilozófiájának, eleganciájának és nem utolsó sorban humorának pontos lenyomata a most látható gyűjtemény, amely egyrészről a Mágikus Minimál képzeletbeli ívébe illeszkedik, másrészről korábbi alkotásaira is reflektál, egy-egy, a teljesség igénye nélkül felvillanó utalással.

Jómagam 2005-től 2008-ig az OORI-ban dolgoztam Budakeszin, s a művész út korábban a betegük volt. Nem tudom, mi volt a baja ? erről amúgy sem írhatnék ? de bizonyára meg volt elégedve a kezeléssel, mert egy képét ajándékozta az Ortopédiai Osztálynak. Egy lepedő volt a mű, melyen néhány festékfolt volt, s a jobb alsó sarkában festője névjegye. A képet a bejárati ajtó közelében szögezték fel a falra, így az összes felvételre érkező beteg és látogató rögvest szembesülhetett vele az előtérben. Az osztály akkori főorvosa elmesélte nekem, hogy az egyik ismerőse megkérdezte tőle, mi van ott a falon? ? Ez egy művészi alkotás! ? felelte a doktor úr. ? Jó-jó, de akkor miért van letakarva? ? kérdezte az ismerős. A főorvos úr 2006 nyarán elhunyt, két év múlva én és eljöttem a kórházból és az Ortopédia is átköltözött 2011-ben az I. pavilonból a Központi épületbe, így az alkotás további sorsát sem kísérhettem figyelemmel. Remélem, azóta is méltó helyen hirdeti Pauer Gyula művészetét!

Szóljon hozzá!