ZETApress

hírportál

KoPé a Palomában

KoPé: Vulkánkitörés a GellérthegyenAz év utolsó Alternative Budapestje nyílt meg tegnap este a Palomában, a Belváros patinás művészudvara ad teret az egyelőre lezáró jellegű kiállításának, melyen a teljes Alternative Budapest sorozatot, sőt az eddig még soha ki nem állított új darabokat is meg lehet majd szemlélni egy teljes hónapon át.

Kovács KoPé Péter, az Alternative Budapest alkotója rövid idő alatt terítette a hazai és részben a külföldi netes képmegosztókat és a közösségi médiát Budapestről szóló ál-fotóival. Az Alternative Budapest nagyszerűsége pont abban rejlik, hogy ezeken a képeken minden megtörténik, amit kreatív elme képes kitalálni. Rengeteg kiállítást, Index címlapot, számtalan cikket és interjút felölel az Alternatív Budapest méltatása, kivesézése vagy részletezése. Nem is alaptalanul, hiszen ismert utcáinkon megjelennek a legképtelenebb karakterek egészen a Keleti-pályaudvar előtt sasszézó Beatlesig. Képzelete beépítette a Várkert bazárt a Csillagkapu Goa?uldjainak díszletével, lefolyót szerelt a Dunába és forgószelet küldött a Hősök terére is.

Pont egy év kezdődött az Alternative Budapest diadalmenete, az első kiállítás ugyanis tavaly novemberben lepte meg a nagyközönséget. Az eltelt egy év alatt kétszer tarolt az ARC kiállításon, szinte két-három havonta nyíltak kiállításai ? a májusit megnéztük a Marriottban ? és az olyan döbbenetesen nagyszabású fórum is, mint a Stan Winston School of Character Arts ? a maga 1,3 millió Facebook követőjével ? felfedezte KoPé munkáit. ? Az utóbbi időben már a vízcsapból is Kovács KoPé Péter remekül megpimpelt Budapest-képei folynak, de ez most nagyon aktuálisra sikeredett ? írta például az Urbanista blog a Ferenciek tere átalakítása kapcsán készített képre.

Réz András filmesztéta szavai adják vissza legjobban az Alternative Budapest sorozat esszenciáját: Ezeknek a műveknek egy része abszolút gyorsan reagál a körülöttünk zajló eseményekre. Ha úgy tetszik, olyan művek, amelyek kommentálják a tegnapot ? írta, majd hozzátette: Budapest minden porcikájában! Most azonban bezár a bazár ? (egyelőre) az utolsó, viszont legteljesebb kiállítást láthatjuk a különös kegyetlenséggel megspékelt budapesti pillanatképek portfóliójából 2015. január 17-én szombatig a Palomában, a Kossuth Lajos utca 14-16. félemeletén!

A kiállítást Nemere István nyitotta meg. A sikeres sci-fi író édesapja mentőorvos volt, ő pedig 1973-tól ’77-ig Esztergomban mentőtisztként dolgozott. 1978-ban jelent meg írása Két deci benzinért címmel az Élet és Irodalomban. Arról értekezett benne, hogy a 3 sebességes Nysa mentőkocsikon üzemanyagtakarékossági okokból tilos volt túllépniük a 60 kilométeres sebességhatárt, emiatt sokszor későn érkeztek a beteghez, akit már nem lehetett újraéleszteni. Akkoriban salgótarjáni mentőápolóként találkoztam az írással, s tegnap arról kérdeztem az egykori bajtársat, nem adná-e ki könyvben mentős történeteit? Mint elmondta, rég elkészült a kézirat, de az akkori viszonyok között senki sem vállalta a kiadást, ma viszont már úgysem érdekelne senkit. Annyit viszont sikerült elérnie, hogy az értelmetlen sebességkorlátozást rég feloldották, és senkinek sem kellett azóta meghalni takarékossági okokból. Ennek mindannyian örülhetünk!

Szóljon hozzá!