ZETApress

hírportál

Múzeum-kör-út Veszprémben

MNM Gömbsátor 1 - Fotó: Reviczky ZsoltAz MNM Ötvenhatosok terén októberben felállított Századok sátra holnap a veszprémi Óváros térre érkezik, s vasárnap estig ott marad. A Magyar Nemzeti Múzeum építményegyüttese XXI. századi látványeszközökkel, világszínvonalú attrakcióval december 4-től 7-ig várja az érdeklődőket, leginkább a hátrányos helyzetben élő kisiskolásokat.

A Századok sátrának kapuja Veszprémben Advent kezdetekor, december 4-5-én 9 órakor (6-7-én szombat-vasárnap 10 órakor) nyílik és esténként 20 óráig tart nyitva. A látogatás ingyenes. A kiállítást 4-én csütörtökön 9 órakor nyitja meg: Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú Város polgármestere és Dr. Császtvay Tünde, az MNM főigazgató-helyettese ? tudtuk meg Balogh Mátétól. Az MNM ? a múzeum történetének és országos intézményhálózata gazdag gyűjteményeinek bemutatásával ? a történelemről és nemzeti örökségünk őrzéséről, a múltértelmezés folyamatos megújításáról és napjaink jövőépítő múzeumáról mesél. Csak éppen váratlan, meghökkentő és egészen szokatlan módon, a legmodernebb vizuáltechnikai megoldásokkal.

A Múzeum-kör-út országjáró múzeum-projekt a legrégebbi magyar múzeum, a Magyar Nemzeti Múzeum és tíz vidéki intézményének egységes bemutatkozása. A 3 és félmilliós műtárgyvagyonból persze csak néhány mutatkozik be a gömbben, de a legmodernebb látványtechnikai megoldásokkal sok száz megismerhetővé is válik. Ez a XXI. századi múzeum megmutatja, hogy bár az egyedi műtárgyak őrzik meg a múltunkat, de a jelenben megismerhető múltról nagyon sokféleképpen lehet érvényesen beszélni. Az MNM hisz abban, hogy történelmünk megismerése a jelen megismerését teszi könnyebbé mindenki számára, és ehhez ? az értéket megőrizve ? egészen új módszerek is használhatóak.

MNM Gömbsátor 2 - Fotó: Reviczky ZsoltNem mindennapi élményben lehet része tehát annak, aki betér az MNM-gömbsátrába. Az óriási félgömbbe lépve idő- és térutazás várja. Padló- és mennyezetvetítés, videomapping, infografikai és fátyolvetítés fogadja, beléphet a zene kelyhébe, kiemelkedő történelmi személyiségeinket illesztgetheti össze, a karzaton dúskálhat az MNM műkincseiben, várépítési animációkat követhet végig, részese lehet a muhi csatának és élvezheti a megfiatalodott Múzeumok Majálisát vagy a restaurátorok múltfeltáró és értékmentő munkáját. Emellett pedig századok divat-bemutatóján vehet részt, illetve a szeptember 17-én a Nemzeti Múzeum központi épületében megnyílt vadonatúj népvándorlás- és honfoglalás-kori kiállítás műtárgyaival találkozhat. A gömb félköríves óriás-képernyőjén végigutazhat a Magyar Nemzeti Múzeum elmúlt évtizedein, a padlóvetítés pedig végigrepíti Magyarországon és a századokon, mivel a filiálék kor-profil anyagai végigvezetnek a magyar történeti korokon és ? Budapesten kívül ? az ország 9 településén és városában működő tagintézményeken és kiállítóhelyeken.

Az MNM számára kiemelten fontos a hátrányos sorsú gyermekek tudáshoz és értékhez való juttatása. Nagy figyelmet fordítunk arra, hogy olyanok is minél többen bejussanak a sátorba, akik szinte soha vagy egyáltalán nem juthatnak el múzeumba szociális körülményeik miatt. Ezért a gömbben az MNM szakképzett múzeumpedagógusai és múzeumandragógusai is segítik a látogatókat, főképpen a fiatalokat. Az iskolás Látogatókat megajándékozzák, akik a kiállítás szóróanyagának felmutatásával 2014 végéig 20%-os kedvezménnyel látogathatják meg az MNM és tagintézményeinek állandó kiállításait.

Szóljon hozzá!