ZETApress

hírportál

Jászol a Kossuth téren

Betlehemi jászol BudapestenA Kossuth Lajos téri Néprajzi Múzeumban ma délután 14 órakor kezdik a Betlehemi jászol című kiállítás ünnepélyes megnyitóját, melyen Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes adja át a pályázat nyerteseinek díjait ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A Magyar Kézművességért Alapítvány idén 21. alkalommal hirdette meg Betlehemi jászol című nyílt pályázatát tárgyalkotó népművészek, kézműves iparművészek, hivatásos és műkedvelő alkotók, egyéni pályázók és közösségek számára, természetes alapanyagok felhasználásával készülő művek megalkotására. A zsűri mintegy 170 pályázó közül 151 alkotó, illetve alkotóközösség 207 művét válogatta be a kiállításra. A Magyar Kézművességért Alapítvány felhívására érkezett, az adventi ünnepkörhöz kapcsolódó alkotások ma délutántól 2015. január 11-én vasárnapig tekinthetők meg.

A tárlat középpontjában a betlehemi jelenet szereplőit, a Szent Családot, a napkeleti bölcseket ábrázoló alkotások állnak, de találkozhat a látogató a betlehemezés népszokásait megörökítő munkákkal és az adventi-karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó tárgyakkal, például ünnepi terítékkel, öltözékkel, karácsonyfadíszekkel, gyertyatartókkal vagy Mária-medálokkal is. Az elmúlt két évtized kiállításain megismert, hagyományosnak tekinthető anyagok és technikák ? például fafaragások, kőszobrok, csuhéjelenetek, kerámiaszobrok, hímzések, szőttesek, ikonok, intarzia, tűzzománc-ábrázolások, festmények, mézeskalács munkák, gyöngyfűzések, patchwork alkotások ? mellett idén megjelent egy új anyag és technika is: a rozsdás ócskavas újrahasznosításából készült betlehemi jelenet, ami a kiállítás egyik legérdekesebb darabjának számít.

A pályázatra kézműves mesterek, népi iparművészek, a Népművészet mestere címmel rendelkező alkotók és iparművészek, diákok és nyugdíjasok, óvodai, iskolai közösségek, családok, hátrányos helyzetűek és fogyatékossággal élők egyaránt neveztek. Az alkotásokat néprajzkutatókból, iparművészekből, a Néprajzi Múzeum munkatársából és a betlehemes mozgalmat az 1940-es években kezdeményező Ciszterci Egyházközség képviselőjéből álló zsűri bírálta el. A kiállítás legfiatalabb résztvevője 4, legidősebb résztvevője pedig 87 éves! A kiállított anyagot A Magyar Kézművességért Alapítvány fotóalbumban örökítette meg. A tárlathoz kapcsolódva Advent a múzeumban címmel december 14-én vasárnap családi napot rendez az intézmény, amelyen karácsonyváró kézműves foglalkozásokkal, betlehemes játékokkal, moldvai táncházzal, bábszínházzal és koncerttel várják a látogatókat.

Szóljon hozzá!