ZETApress

hírportál

Erzsébetet ünnepeltük

Az épülő Erzsébet hídAz 50 éves Erzsébet hídról nyílt kiállítás ma délután 15 órakor a Közlekedési Múzeumban. Az Erzsébet hidat 1964. november 21-én adták át a forgalomnak. Az 50. évfordulón megnyílt 50 éves a budapesti Erzsébet híd című kiállítás felidézi az előd hidat, az építése körüli vitákat, a híd kevéssé ismert érdekességeit, a híd felújításait.

50 éve, 1964. november 21-én adták át az Erzsébet hidat. Utolsóként a háborúban értelmetlenül elpusztított hidak közül. Az új híd azonban már más szerkezetű volt, mint az előd. Az 1903-ban megnyílt Erzsébet híd a világ legnagyobb szabad-nyílású lánchídjaként kecses vonalaival a világ legszebb hídjai közé tartozott. Az új híd könnyedebb szerkezetű kábelhíd, amely vonalaiban idézte meg elődjét.

Az 50 éves az új budapesti Erzsébet híd című kiállítás röviden áttekinti az 1903-ban forgalomba helyezett Erzsébet-lánchíd történetét, pusztulását. Foglalkozik a roncsok kiemelésével, majd a híd újjáépítésének kérdéskörével. Közben bemutatja az ideiglenes Petőfi, Böske ponton-hidat. A tablók és a dokumentumok felidézik azt a vitát, amely a régi híd visszaépítése, vagy új híd építése körül zajlott, az új híd tervezési folyamatát, és magát az építést, egészen a roncsok bontásától a híd 1964-es átadásáig. A történet azonban tovább megy, hisz a látogatók megismerhetik a hídon azóta végzett jelentősebb javítási, felújítási, karbantartási munkákat is.

A tárlaton látható a híd M 1:200-as méretarányú modellje, az elemi kábel egy mintadarabja (amelyből a 40 centiméter széles főkábelek állnak) és az 1973-ban elbontott régi aszfaltburkolat egy töredékét. A kiállítást számos eredeti dokumentum és fénykép teszi teljessé és december 31-én szerdáig látható a Városligeti körúti múzeum I. emeletén. Az évfordulóra a kiállításon kívül a Műegyetem tudományos emlékülése és több más esemény is emlékezett.

Szóljon hozzá!